Vertikal-Helse-movember

Publisert:

Hva er prostatakreft og når bør du sjekke deg?

Det finnes ulike grader av sykdommen og symptomene kan være vage. Urolog, Jalil Davami, har to klare råd til menn: – Lytt til kroppen, og har du det i slekten, vær obs og sjekk deg.

Prostata er omtrent på størrelse med en kastanje og ligger som en tykk ring rundt den første delen av urinrøret, rett under blæren. Prostatakreft er kreft i blærehalskjertelen og er den hyppigste kreftformen blant menn, i følge prostatakreftforeningen.

November måned er det mange menn som lar barten gro for prostatakreft-saken. Det har gjort stort utslag på mannehelsen de siste årene. Men hvordan startet det?

Historien bak bartebevegelsen

I 2003 drakk de to kameratene Travis Garone og Luke Slattery fra Melbourne øl og kom inn på temaet trender. De kom frem til at barten var totalt utryddet fra motebildet og spøkte med å bringe den tilbake. Inspirert av en kameratenes mor, som samlet inn penger for brystkreftsaken, bestemte de seg for å lage en kampanje som rettet seg mot mannehelse og prostatakreft – med bart i fokus. De fant 30 menn som tok utfordringen om å la barten vokse i november måned og kalte kampanjen Movember. I dag, 15 år etter, har organisasjonen finansiert mer enn 1200 prosjekter som redder og forbedrer menns liv over hele verden.

– Movember har økt bevisstheten rundt prostatakreft, og de siste ti til seksten årene har folk blitt flinkere til å sjekke seg, sier Davami, som til daglig jobber som urolog ved Colosseum Mann og er overlege på urologisk avdeling på Ahus.

Vertikal Helse 1052165918 bart

Når bør du sjekke deg?

Forskning viser at menn går sjeldnere til lege enn kvinner, og i tillegg går lengre med plager før de oppsøker hjelp. Når det gjelder prostatakreft kan dette få alvorlige følger.

– Har sykdommen kommet langt, kan det være nødvendig med operasjon. Vanlige bivirkninger av dette er inkontinens og redusert eller forsvunnet potens, sier Davami.

Symptomene kan være vage og lett forveksles med ryggplager eller urinveisinfeksjon.

– Noen merker ingenting, men som regel begynner det med hyppig vannlating og at man må opp om natten, sier Davami.

Vanlige symtomer

  • Tynn og svak urinstråle
  • Hyppig vannlating
  • Vanskelig å tømme urinblæren
  • Blod i urinen
  • Smerter i rygg og skjelett
  • Kilde: Kreftforeningen

Merker du noe uvanlig, er det bedre å sjekke seg en gang for mye enn en gang for lite.

"Det er viktig å vite at det finnes mange ulike grader av prostatakreft, og jo yngre man er, desto hissigere arter sykdommen seg."

Jalil Davami - Urolog ved Collosseum Mann og overlege på urologisk avdeling på Ahus.

I de fleste tilfeller utvikler sykdommen seg så sakte at den ikke har spredd seg før et menneske dør av andre årsaker. Derfor er det vanlig å kun observere i lang tid, før man eventuelt velger å operere. Davami anbefaler alle menn over 50 år å sjekke seg årlig. Yngre menn med prostatakreft i familien bør også sjekke seg med jevne mellomrom.

En enkel sjekk med blodprøve

Det er mange som kvier seg for sjekk av prostata, men Davami understreker at man i første omgang kun undersøkes med en enkel blodprøve, kalt PSA.

Jalil Davami - Urolog ved Collosseum Mann og overlege på urologisk avdeling på Ahus.
Jalil Davami - Urolog ved Collosseum Mann og overlege på urologisk avdeling på Ahus.

– Som fastlege bør man informere om denne prøven og fortelle pasienter at man først må i gang med full utredning dersom prøven har forhøyet verdi, forteller han.

Men det er viktig å vite at PSA-testen kun er en markør.

– Den viser bare om det er infeksjon i området, og vil for eksempel også ha forhøyet verdi ved urinveisinfeksjon, sier Davami. Han legger til at den en sjelden gang også feilaktig kan indikere at alt er i orden.

– Da gjelder det å være oppmerksom på symptomer og foreta en utredning likevel, sier han.

Fastlegen utfører PSA-prøven og kan også undersøke prostata. Ved avvik henvises pasienten til spesialist.

Hva kan jeg gjøre for å unngå prostatakreft?

Alder og arv har betydning for utvikling av prostatakreft. Det har også hormoner, miljø, kosthold og yrke, ifølge Kreftforeningen. Likevel er det vanskelig å se noen tydelige mønstre og tendenser når det gjelder livsstil, forteller Davami. Derfor er det først og fremst viktig å lære kroppens signaler å kjenne.

– Som med det meste annet, hjelper aktivitet og sunt kosthold med å holde sykdom på avstand, avslutter han.

Vil du øke bevisstheten rundt prostatakreft blant vennene dine? La barten gro og samle inn midler til menns helse på movember.com og del denne saken. God movember!

Lignende artikler

Se alle