Hvilket behov du har for vaksiner og malariabeskyttelse er avhengig av blant annet ditt reisemål, type og varighet av din reise, samt den epidemiologiske situasjonen til enhver tid. I tillegg må din helsetilstand, alder og status på tidligere vaksinasjon vurderes.
Har du vaksinert deg gir du kroppens immunforsvar muligheten for å styrke beredskapen på en naturlig måte, forteller Olav Kåre Refvem som er tidligere medisinsk direktør/lege i Vertikal Helse.
Det tar minst 1-2 uker før beskyttelsen inntrer for de fleste vaksinene, og husk at noen vaksiner må gis to eller flere ganger for å få full virkning. Derfor anbefaler vi at du starter i god tid før avreise.
Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt
Generelt bør alle være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Disse er med i det norske vaksinasjonsprogrammet som begynner i spebarnsalder og fullføres i ungdomsskolealder. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot sykdommene ca. hvert tiende år. Det er hensiktsmessig å få en oppfriskning av disse vaksinene sammen med reisevaksinasjon selv om den aktuelle reise ikke nødvendigvis vil øke risikoen for disse sykdommene.
Usikker på hvilke vaksiner du har tatt?
På Mine vaksiner hos helsenorge.no kan du se vaksinasjonsstatus for både deg og dine barn som er under 16 år.
Hvilke reisevaksiner trenger barn?
I utgangspunktet bør små barn som skal til ikke-vestlige land, få samme tilbud om reisevaksiner som voksne dersom vaksinen er godkjent for aldersgruppen. Ved opphold i utlandet for en lengre periode (for eksempel ved utstasjonering) kan det i tillegg være fordelaktig at de vanligste barnevaksinene gis etter vaksinasjonsprogrammet i vertslandet. Vi anbefaler å ta kontakt med helsesykepleier eller annen reisevaksinatør i god tid før avreise slik at barnet rekker å gjennomføre de anbefalte vaksinasjonene.

Hva med bivirkninger?
- Det er svært sjelden dette gir bivirkninger, særlig fordi vaksinene er utprøvd over lang tid og fremstilles under nøye kvalitetskontroll. Noen vaksiner vil kunne gi forbigående kløe på injeksjonsstedet, og enkelte kan merke lett forbigående feber. Dette er forventet fordi det skjer en oppgradering av immunsystemet, men det er ikke fare for å utvikle sykdommen som det vaksineres mot, da smittestoffet i vaksinen ikke er levende, forteller Refvem.
Dersom du eller ditt barn skulle få høy feber (over 39 grader) og/eller nedsatt allmenntilstand kan det være tegn på behandlingstrengende sykdom, og behøver ikke være en reaksjon på vaksinen. Ta alltid kontakt med legen om du er bekymret.
Du kan gjennomføre legetimen på mobilen – gratis for deg med helseforsikring gjennom Vertikal Helse
Hos fhi.no kan du lese mer om andre viktige vaksiner og hvilke vaksiner du bør ta i forhold til ditt reisemål.