- Jeg fikk vite om Vertikal Helseforsikring av en jeg kjenner som hadde veldig gode erfaringer. Først var jeg usikker på om dette var noe for meg. Jeg er jo en relativt frisk 66-åring. Jeg røyker ikke og har lite fravær fra jobb. Men jeg tegnet forsikring og tenkte «jeg håper jeg slipper å benytte denne», forteller Hans Petter Lauritsen.
Han tegnet sin Vertikal helseforsikring i 2013. To år senere er historien litt annerledes.
Livet ble snudd opp ned
Hans Petter Lauritsen er som mange voksne norske menn. Han gikk ikke så ofte til fastlegen. Men da han endelig kom seg til rutinekontroll, endte det opp i en telefonsamtale han aldri vil glemme.
- Legen min ringte og sa at PSA-verdien var høy, og dette kunne tyde på at jeg hadde utviklet prostatakreft. Da tenkte jeg «Å, nei!», forteller Lauritsen. Noen mørke dager fulgte.
Legen skrev en henvisning og sendte ham rutinemessig inn i det offentlige helsevesenet.
- Jeg tenkte ikke en gang på helseforsikringen min, før jeg fikk et brev om at det var 33 dager ventetid for å få en time til konsultasjon, sier Hans Petter Lauritsen.
Hans Petter Lauritsen sendte inn papirene til Vertikal Helse. Tre dager senere hadde han time på Volvat medisinske senter i Oslo.
- Jeg ble møtt av en meget profesjonell og imøtekommende lege. Han undersøkte meg og hadde god tid til å forklare situasjonen. Jeg ble sendt videre til flere undersøkelser, men fikk komme tilbake til samme lege for en samtale rundt prøvesvarene. Det var trygt å forholde seg til én lege i hele dette utredningsløpet, forteller Lauritsen.
Hans Petter Lauritsens situasjon ble tatt hånd om av hans medisinske rådgiver hos Vertikal Helse.
- Vertikal Helse ordnet alt sammen. De bestilte time på Uroclinikk i Stockholm, bestilte flybilletter og hadde en dialog med meg hele veien. Og møtet med Uroclinikk var fantastisk, forteller Lauritsen som innrømmer at han ikke er så veldig glad i hvite frakker og sykehuslukt.
Omsorg hele veien
- Da jeg kom til Uroclinikk glemte jeg hele sykehusfrykten. Alt gikk som på skinner. Og så hadde jeg Vertikal Helse med meg hele tiden. De ringte meg, ordnet med alt det praktiske og hadde en fantastisk omsorg meg, sier Lauritsen.
Da det var tid for operasjon, ønsket han å ha sin kone med. Det var godt å ha en hånd å holde i før og etter operasjonen. Men resten tok det profesjonelle sykehuset seg av.
- Jeg er imponert over servicen hele veien; operasjonsforberedelsene, selve operasjonen, oppvåkningen og smertebehandlingen. Og så var det jo en fantastisk matservering – nesten som å være på hotell, smiler Lauritsen som synes det var synd at matlysten var såpass dårlig.
Etter operasjonen
Det er mange redselshistorier knyttet til prostatakreft. Lauritsen hadde hørt om rykter om grusomme undersøkelser og var bekymret både for smerter og lekkasjeproblemer etter operasjonen.
- Men jeg sitter igjen med en helt annen opplevelse. Strømlinjeformet opplegg, smertefrie undersøkelser, profesjonelt helsepersonell, ingen komplikasjoner og en evig takknemlighet for at jeg hadde helseforsikring.

Tilbake til hverdagen
Hans Petter Lauritsen er nå i full gang med hverdagen sin. Han er tilbake på jobb og følger opptrening hos fysioterapeut i nærheten av hjemmet sitt.
- Her en dag fikk jeg faktisk innkalling operasjonsforberedelse på et offentlig sykehus. Etter denne forberedende samtalen ville jeg kommet inn i en ny kø for selve operasjonen. Trolig hadde også denne ventetiden vært flere måneder lang, sier en nyoperert, men friskmeldt 66-åring.
- Jeg har valgt å bruke mye galgenhumor i prosessen min med sykdom, kreft og operasjon. Det har fungert veldig godt for meg og min kone. Men akkurat dette er jo bare trist - når man vet hvor viktig tiden er i forhold til kreftdiagnoser, avslutter Hans Petter Lauritsen og går tilbake på jobb.
Vanlige symptomer
- Hyppig vannlatning
- Det tar tid før urinen begynner å renne ved vannlatning
- Dårlig kraft på tissestrålen
- Etterdrypp, det tar lang tid før urinen slutter å dryppe etter vannlatning
- Blod i urinen
- Tretthet og vekttap er sene symptomer
FAKTA
- Prostata: Prostatakjertelen er på størrelse med en kastanjenøtt. Den ligger rett under urinblæren og omgir den øverste delen av urinrøret. Kjertelen produserer et sekret som inngår i sædvæsken og gir næring til spermiene
- Prostatakreft: Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Det oppdages rundt 4000 nye tilfeller i Norge hvert år. Risikoen for å få påvist prostatakreft i løpet av livet er rundt 15 prosent
- PSA - prostata spesifikt antigen: Prostata spesifikt antigen, PSA, produseres i prostatakjertelen og kan påvises i blodet med en blodprøve. PSA-verdien stiger ved økende alder, men øker markant ved sykdom i prostata