Pål Moe, legespesialist i fysikalsk medisin og Anne-Line Jorsett, tidligere medisinsk fagsjef og spesialist i allmennmedisin hos Vertikal Helse.
Hva kan jeg gjøre selv?
– Det er helt vanlig og ufarlig å få vondt i rygg, nakke, skuldre,alt armer, bein eller hofter, sier Pål Moe, legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Nimi. Ifølge Anne-Line Jorsett, tidligere medisinsk fagsjef og spesialist i allmennmedisin hos Vertikal Helse, er muskel- og skjelettplager en av de største konsultasjonsårsakene hos allmennleger.

Stillesitting og statiske bevegelser over tid er hovedårsaken til muskelsmerter, og det finnes enkle grep du kan gjøre selv.
– Det aller viktigste er å holde seg i fysisk aktivitet. Bruk ett minutt eller to hver klokketime og beveg deg litt, da bryter du det statiske mønsteret, råder Moe. Jorsett er enig: – Det verste du kan gjøre er å sitte i ro, sier hun.
HVA ER MUSKELSMERTER?
- Smerte, ømhet, stivhet eller nedsatt funksjonsevne
- Smertene kan være lokale eller gjelde for hele kroppen
- Årsaken til lokale muskelsmerter er vanligvis feil bruk av muskelen, uvant bruk av muskelen eller overbelastning
- Det er vanlig å få muskelsmerter i forbindelse med febersykdom, særlig influensa
Når bør jeg gå til legen?
Dersom muskelsmertene varer lengre enn en uke eller to bør du oppsøke lege.
– En lege vil utelukke at muskelsmertene skyldes noe farlig, og henviser gjerne videre til en spesialist som kan stille riktig diagnose. Ved hjelp av MR eller ultralyd avdekker legespesialisten hvor muskel- og skjelettplagene kommer fra.
Moe forteller at ventetiden på MR ofte er lang, og at undersøkelsen er omfattende. Rask behandling er viktig for å unngå at smertene blir kroniske. Med helseforsikring har du behandlingsgaranti på 10 virkedager, og er sikret en personlig medisinsk rådgiver som følger deg gjennom hele behandlingsløpet og hjelper deg å finne rett behandling.
Hos Vertikal Helses samarbeidspartner Nimi brukes ultralydundersøkelse mye, forteller Moe.
– Selv om MR er mest brukt ved diagnostisering av nakke- og ryggsmerter, er ultralydundersøkelse det foretrukne alternativet for å undersøke skader i muskler, sener og ledd.
– Ultralyd er en god og grundig undersøkelse som gjør at jeg enkelt kan stille diagnose. Det er ingen ventetid og jeg kan sette raskt i gang med behandling, forteller han videre.
Hva gjør jeg når smertene har blitt kroniske?
Faren ved å gå ubehandlet i flere måneder, enten fordi du ikke tar plagene på alvor eller fordi du sitter i behandlingskø, er at smertene blir kroniske.
– Det er fullt mulig å behandle kroniske plager, men det tar lengre tid, forteller Moe.
Han legger til: Det viktigste du kan gjøre dersom plagene har blitt kroniske er å bryte det statiske mønsteret.
I tillegg kan det være nødvending med andre behandlinger.
– Noen ganger er det nødvending med kortisonsprøyter, andre ganger med medikamentell behandling – og noen ganger er det mest riktig å henvise til for eksempel fysioterapeut eller kiropraktor, sier Moe.
Og at smertene skal tas på alvor, det er Moe helt klar på.
– Smerte er nemlig kroppens måte å si fra om at noe ikke er som det skal, avslutter han.
(kilde: https://www.vitusapotek.no/muskelsmerter/a/A81)