Vertikal-Helse-muskelsmerter

Publisert:

Tilbakevendende muskelsmerter?

Muskelsmerter er vanlig og noe de fleste av oss opplever fra tid til annen. Men hva skal du gjøre når smertene vedvarer, når bør du kontakte lege og hva kan du gjøre selv? Vi spurte legespesialist Pål Moe.

Pål Moe, legespesialist i fysikalsk medisin og Anne-Line Jorsett, tidligere medisinsk fagsjef og spesialist i allmennmedisin hos Vertikal Helse.

Hva kan jeg gjøre selv?

– Det er helt vanlig og ufarlig å få vondt i rygg, nakke, skuldre,alt armer, bein eller hofter, sier Pål Moe, legespesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Nimi. Ifølge Anne-Line Jorsett, tidligere medisinsk fagsjef og spesialist i allmennmedisin hos Vertikal Helse, er muskel- og skjelettplager en av de største konsultasjonsårsakene hos allmennleger.

Vertikal-Helse-muskelsmerter
Pål Moe, legespesialist i fysikalsk medisin

Stillesitting og statiske bevegelser over tid er hovedårsaken til muskelsmerter, og det finnes enkle grep du kan gjøre selv.

– Det aller viktigste er å holde seg i fysisk aktivitet. Bruk ett minutt eller to hver klokketime og beveg deg litt, da bryter du det statiske mønsteret, råder Moe. Jorsett er enig: – Det verste du kan gjøre er å sitte i ro, sier hun.

HVA ER MUSKELSMERTER?

  • Smerte, ømhet, stivhet eller nedsatt funksjonsevne
  • Smertene kan være lokale eller gjelde for hele kroppen
  • Årsaken til lokale muskelsmerter er vanligvis feil bruk av muskelen, uvant bruk av muskelen eller overbelastning
  • Det er vanlig å få muskelsmerter i forbindelse med febersykdom, særlig influensa

Når bør jeg gå til legen?

Dersom muskelsmertene varer lengre enn en uke eller to bør du oppsøke lege.

– En lege vil utelukke at muskelsmertene skyldes noe farlig, og henviser gjerne videre til en spesialist som kan stille riktig diagnose. Ved hjelp av MR eller ultralyd avdekker legespesialisten hvor muskel- og skjelettplagene kommer fra.

Moe forteller at ventetiden på MR ofte er lang, og at undersøkelsen er omfattende. Rask behandling er viktig for å unngå at smertene blir kroniske. Med helseforsikring har du behandlingsgaranti på 10 virkedager, og er sikret en personlig medisinsk rådgiver som følger deg gjennom hele behandlingsløpet og hjelper deg å finne rett behandling.

Hos Vertikal Helses samarbeidspartner Nimi brukes ultralydundersøkelse mye, forteller Moe.

– Selv om MR er mest brukt ved diagnostisering av nakke- og ryggsmerter, er ultralydundersøkelse det foretrukne alternativet for å undersøke skader i muskler, sener og ledd.

– Ultralyd er en god og grundig undersøkelse som gjør at jeg enkelt kan stille diagnose. Det er ingen ventetid og jeg kan sette raskt i gang med behandling, forteller han videre.

Hva gjør jeg når smertene har blitt kroniske?

Faren ved å gå ubehandlet i flere måneder, enten fordi du ikke tar plagene på alvor eller fordi du sitter i behandlingskø, er at smertene blir kroniske.

– Det er fullt mulig å behandle kroniske plager, men det tar lengre tid, forteller Moe.

Han legger til: Det viktigste du kan gjøre dersom plagene har blitt kroniske er å bryte det statiske mønsteret.

I tillegg kan det være nødvending med andre behandlinger.

– Noen ganger er det nødvending med kortisonsprøyter, andre ganger med medikamentell behandling – og noen ganger er det mest riktig å henvise til for eksempel fysioterapeut eller kiropraktor, sier Moe.

Og at smertene skal tas på alvor, det er Moe helt klar på.

– Smerte er nemlig kroppens måte å si fra om at noe ikke er som det skal, avslutter han.

(kilde: https://www.vitusapotek.no/muskelsmerter/a/A81)

Lignende artikler

Se alle
Vertikal Helse N1 Kontor 05
Produkter og tjenester, Sykdommer og plager, Tips og råd

Sentralbord, rådgiver, digital lege eller medisinsk rådgivningstjeneste – når ringer jeg hvem?

Tilgjengelighet og personlig oppfølging er noe av det Vertikal Helses kunder setter høyest ved vårt tilbud. I tillegg kan du ringe digital lege eller få medisinsk rådgivning på telefon.

Les mer