Publisert:

Zika-virus – hvor farlig er det?

«.. dette er ikke siste gang en epidemi av noe slag vil true oss».

Mange forskere mener at bakterier og virus vil være en av de største medisinske utfordringer i fremtiden.

Det jeg ikke visste var hvor raskt neste epidemi skulle dukke opp. De siste par ukene har Zika-virusets trussel for gravide kvinner blitt tydelig. 1. februar 2016 erklærte Generaldirektøren i World Health Organization (WHO), Zika epidemien for en «Public Health Emergency of International Concern» (PHEIC).

Hva er Zika-virus?

Zika-viruset er det siste av fire uventede myggmedierte virussykdommer, som har dukket opp på den vestlige halvkule i løpet av de siste 20 årene. Det følger etter denguefeber, som herjet over flere tiår, og det mer aggressive West Nile-viruset som dukket opp i 1999 og Chikungunya, som dukket opp i 2013.

Zika-viruset forårsaker hovedsakelig en mild eller asymptomatisk dengue lignende sykdom. Symptomene består av mild feber, utslett og muskel- eller leddsmerter. Av større bekymring er den eksplosive brasilianske epidemi av barn med hjerneskade (mikrocefalgi) født av mødre som ble smittet av Zika-viruset i løpet av svangerskapet. Zika-virusinfeksjoner finner vi i Sør-Amerika, Mellom-Amerika, og Karibia. I det siste har pasienter med Zika-virusinfeksjoner blitt rapportert både i USA og Europa, inkludert Skandinavia.

Hvordan overføres Zika-virus?

Gjennom myggstikk

Zika-viruset overføres først og fremst til mennesker som blir stukket av en infisert Aedes mygg. Dette er den samme myggen som sprer dengue og Chikungunya-virus. Mygg blir infisert når de suger blod av en person som allerede er smittet av viruset. Infisert mygg kan deretter spre viruset til andre mennesker gjennom stikk.

Fra mor til barn

Er mor allerede er infisert med Zika-virus, nær tidspunktet for fødsel, kan viruset overføres til den nyfødte. En gravid kvinne kan overføre Zika-viruset til fosteret under svangerskapet. Til dags dato er det ingen rapporter om at spedbarn får Zika-virus gjennom amming. På grunn av fordelene ved amming, oppfordres mødre til å amme selv i områder hvor Zika-viruset er funnet.

Gjennom seksuell kontakt

Zika-virus kan også spres fra en mann til sine sex-partnere. I de tilfellene vi kjenner hadde mennene symptomer på Zika-infeksjon, men viruset kan også overføres før og etter at man har symptomer. Viruset er tilstede i sæd lengre enn i blod.

Gjennom blodoverføring

Det har vært flere rapporter om Zika-infeksjoner etter blodoverføring i Brasil.

Risiko, forebygging og behandling av Zika-virusinfeksjoner

Alle som bor i eller reiser til et område der det er Zika-virus kan smittes gjennom myggstikk. Når en person har blitt smittet, vil han eller hun sannsynligvis være beskyttet mot fremtidige infeksjoner.

Det er ingen vaksiner mot Zika-virus, forebygging er derfor den beste måten å unngå infeksjon på. For å forebygge myggstikk bør du bruke klær som dekker mesteparten av huden - unngå shorts, bruke lange armer og bruk myggspray el. Opphold i rom med air condition vil også redusere risikoen for myggstikk. Hvis du er gravid og har vært i områder der Zika-viruset er tilstede, bør du oppsøke lege og testes for viruset. For å unngå seksuell overføring bruk kondom.

Hvile og omsorg er beste behandling. Ta paracetamol hvis nødvendig. Aspirin bør unngås fordi det kan forårsake blødninger hos noen pasient med denne tilstanden.

Disse virusene begynte å dukke opp for tusener av år siden, da nordafrikanske landsbyboerne begynte å samle vann i brønner og reservoarer i sine landsbyer. Mygg la eggene sine i det stillestående vannet, og virus ble overført til mennesker via myggstikk.

I dag har luftfart og globale reiser gjort det mulig å spre infeksjoner, som tidligere var begrenset til et geografisk område, til hele verden. Dette er en utvikling vi ikke kan stoppe, men vi kan beskytte oss selv ved å kjenne farene, og vite hvordan vi kan redusere risikoen.


Lignende artikler

Se alle