Vertikal-Helse-unggå-vond-rygg

Publisert:

Derfor er vi borte fra jobben

Muskel og skjelettlidelser er den største årsaken til sykefravær i det norske arbeidslivet. Dette kan du gjøre for å forebygge.

31 prosent av det sykefraværet vi går til legen med, skyldes muskel- og skjelettplager, ifølge en rapport fra NAV i 4. kvartal 2019. Menn er oftere enn kvinner sykmeldte på grunn av ryggproblemer.

Vond rygg kan unngås med enkle grep

Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å forebygge. - Med noen enkle øvelser i tillegg til å være i variert fysisk aktivitet, gjør du en svært viktig investering i forhold til muskel og skjelett, sier professor Even Lærum, spesialist i muskel- og skjelettlidelser og tidligere leder for Vertikal Helses medisinske fagråd.

Fire anbefalte øvelser

Rygg, nakke og skuldre er spesielt utsatte områder, og bør få ekstra mye oppmerksomhet og pleie. Med disse øvelsene minsker du derfor sjansen for smerter:

  1. Pust godt inn, hev skuldrene godt opp mot ørene, før skuldrene bakover og senk ned mens du puster ut. Gjenta øvelsen fem ganger.
  2. Rotér hodet langsomt fra side til side, deretter gjør du en sidebøy der du strekker hver side av nakken slik at du fører hvert øre ned mot skulderen.
  3. Strekk armene i været og bøy til hver side. Utfør denne øvelsen fem ganger til hver side.
  4. Bøy armene opp foran deg i skulderhøyde med albuene ut mens fingertuppene møtes. Roter deretter fra side til side. Gjenta øvelsen fem ganger til hver side.

Bonustips for hverdagsaktivitet: Reis deg og gå rundt når du snakker i telefonen!

Hvorfor har menn mer vondt i ryggen enn kvinner?

- Menn er ikke nødvendigvis mer utsatt enn kvinner, men i eldre aldersgrupper finner vi altså flest menn med rygglidelser. Årsaken kan være at de har eller har hatt fysisk hardere jobber der de løfter tungt, sier professor Lærum.

Han har gjort en rekke studier på muskel- og skjelettproblematikk, og mener at alle kan og bør gjøre enkle, preventive øvelser daglig.

Vertikal-Helse-forebygging-ryggsmerter

Relatert artikkel

Fra konsultasjon til operasjon: Slik behandles ryggsmerter

De kommer snikende eller hoggende, akutt eller gradvis, og varierer fra milde til intense. Hva gjør ...

Ryggplager er svært vanlig og veldig kostbart

Smerter og ubehag i muskel- og skjelettsystemet er det som helt klart plager flest og koster mest for samfunnet. I løpet av livet har mellom 60 og 80 prosent av befolkningen opplevd ryggplager.

- Halvparten av oss har kjent på ryggplager i løpet av det siste året, og én av fem har til enhver tid en rygg som krangler. Og menn er altså mer plaget enn kvinner, forklarer Lærum og legger til at hos kvinner så setter det seg gjerne i nakken. Mellom 30 og 50 prosent av oss, de fleste kvinner, har opplevd smerter i nakken de siste 12 månedene. I følge en rapport utarbeidet av Oslo Economics på oppdrag fra Norsk Kiropraktorforening viser det at smerter i korsrygg og nakke er den viktigste årsaken til ikke-dødelig helsetap i Norge. Kostnaden for den tapte helsen alene estimeres til 165 milliarder kroner.

Hvor ofte må jeg gjøre øvelsene?

- Hvilke øvelser som passer deg best er individuelt og selvfølgelig avhengig av hva slags arbeid du har. For en som sitter mye stille foran en dataskjerm, vil jeg anbefale å bevege og strekke seg hver eller annenhver time, sier professor Lærum.

Se også tips til gode kontorøvelser for ryggen.

Professor Even Lærum tror likevel ikke at vi bare kan skylde å ryggen.

- Det er mange årsaker til at folk er borte fra jobben, for eksempel trivsel på jobb, hvor krevende arbeidet er, hvor mye man beveger seg, samt situasjonen på arbeidsmarkedet. Sykefraværstallene henger også sammen med dette, avslutter han.

Lignende artikler

Se alle