Publisert:

Dette er appen som redder liv

Skulle en ulykke eller akutt sykdom oppstå kan appen Hjelp 113 fortelle redningsmannskapene nøyaktig hvor du befinner deg. I tillegg kan du bruke appen til å sjekke hvor nærmeste hjertestarter befinner seg.

Appen Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet og har allerede blitt lastet ned over 1,5 millioner ganger, og det foretas daglig rundt 200 nødsamtaler fra appen. Du kan ringe både 113 (Helse), 110 (Brann) og 112 (Politiet).

Hjelp 113 er gratis, og kan – om ulykken inntreffer – være den desidert viktigste appen du har på mobilen din.

Sparer livsviktige sekunder

Når du ringer et nødnummer, blir du spurt om hvor du befinner deg. Ofte kan det være vanskelig å forklare nøyaktig hvor du er, spesielt om du er ute på tur og er i en stresset situasjon.

– Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan Hjelp 113-appen ha en helt avgjørende betydning, sier Jørgen Skogmo, luftambulansekoordinator, AMK Oslo.

Jørgen Skogmo - Luftambulansekoordinator, AMK Oslo. Foto: Rolf Magnus W. Sæther

Dersom du ringer nødnummeret via Hjelp 113, får nemlig 113-sentralen den nøyaktige posisjonen din.

– Appen letter arbeidet for oss hver eneste dag, og vi sparer mye tid i kritiske situasjoner. Innringerne er ofte i en kaotisk situasjon, og de har ikke behov for det ekstra stresset med å finne adressen. Noen klarer ikke å gjøre seg forstått i det hele tatt. Da vet vi i alle fall posisjonen og kan sende hjelp dit umiddelbart, sier Skogmo.

Stiftelsen Norsk Luftambulanse: Bare ti dager etter at Alf Rydell og kona Grete lastet ned appen Hjelp 113, reddet den Alfs liv.

Kan redde rundt 20 liv hvert år

Faktisk kan vi redde rundt 20 liv hvert eneste år om alle bruker Hjelp 113-appen til å foreta nødsamtaler. Årsaken er enkel, ifølge seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet: - Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død.

Slik laster du ned Hjelp 113:

  1. Last ned eller oppdater appen i App Store eller Google Play
  2. Start appen etter at den er lastet ned
  3. Registrer mobilnummeret ditt slik at appen er klar til bruk
Hjertestarter Hjelp 113

Husk å starte appen så snart du har lastet den ned. Du må taste inn telefonnummeret ditt for at nødsentralen skal klare å spore deg opp automatisk hvis du en dag bruker appen for å få øyeblikkelig hjelp.

Les mer om Hjelp 113-appen hos Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Lignende artikler

Se alle