Vertikal-Helse-forkjølelse-influensa

Publisert:

Forkjølelse eller influensa?

Hvert år i perioden desember til mars rammes befolkningen på den nordlige halvkule av smittsomme influensaepidemier. Men hva er egentlig forskjellen på dette og forkjølelse?

Symptomene på influensa og forkjølelse kan være veldig like, men det er ofte graden av symptomer som skiller.

Hva er typiske symptomer?

Influensa er en vanlig luftveisinfeksjon som er forårsaket av influensavirus type A eller type B - med mange ulike undertyper. Typiske symptomer og tegn på influensa er sår hals og tørrhoste, rennende nese, feber, frostanfall, slapphet, hodepine og muskel- og leddsmerter. Etter noen dager kan hosten bli løsere og man kan få slim og oppspytt. Dårlig matlyst, magesmerter og eventuelt oppkast er heller ikke uvanlig, særlig hos barn.

Forkjølelse har ofte noen eller de samme symptomene, men det er spesielt kombinasjonen feber og smerter i muskler og ledd som skiller influensa fra forkjølelse. Man kan føle seg slapp ved forkjølelse, men ved influensa har man ofte sterkere muskel- og leddsmerter.

Å stille en klinisk diagnose er imidlertid ikke alltid enkelt, spesielt uten kjent nær kontakt med noen som nylig har hatt influensa. Symptomene varierer betydelig mellom pasienter på bakgrunn av forskjeller i immunforsvarets respons som utløser symptomer, samt varierende grunnimmunitet (tidligere influensainfeksjoner og vaksinasjon).

Vertikal Helse N1 Kontor 05

Relatert artikkel

Sentralbord, rådgiver, digital lege eller medisinsk rådgivningstjeneste – når ringer jeg hvem?

Tilgjengelighet og personlig oppfølging er noe av det Vertikal Helses kunder setter høyest ved vårt ...

Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker

Fra man blir smittet til sykdommen bryter ut er vanligvis 48 timer, men det kan variere fra en til tre dager. Man er smittsom fra den dagen man får tegn til influensa til man er symptomfri.Smitteoverføring skjer ved dråpesmitte som hosting, nysing og nærkontakt med syke mennesker. Selve influensaviruset finnes i luftveiene og smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person. En syk person kan også ta på lysbrytere, rekkverk, håndtak på bussen o.l. Når du berører denne overflaten og fører hånden til øyelokket, nese eller munn, kan du bli smittet. Folk flest har hender som er fulle av bakterier, virus og andre smittestoffer. Dette er ikke alltid forbundet med sykdom, men håndhygiene noe av det viktigste vi kan gjøre for å beskytte oss.

Disse er i risikogruppen

En sjelden gang kan influensa medføre alvorlig sykdom og lege må kontaktes. Risikoen for dette er størst hos dem som har en annen sykdom i tillegg, som for eksempel hjerte- eller lungesykdom. Enkelte risikogrupper, pasienter med nedsatt immunforsvar, hjerte- og lungesyke og eldre, kan få komplikasjoner i form av andre infeksjoner. Lungebetennelse er den hyppigste komplikasjonen. I slike tilfeller kan det være behov for sykehusinnleggelse. Hvis du er gravid, eller i en av risikogruppene for å utvikle alvorlig sykdom, eller få andre komplikasjoner av influensa, ring fastlege eller legevakt for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Vertikal-Helse-influensavaksine

Relatert artikkel

Hvem bør ta influensavaksine?

Mange er usikre på om de bør vaksinere seg. Hvor effektiv influensavaksinen er dersom man blir syk, ...

Slik kan du behandle influensasymptomene

Influensa er en virusinfeksjon og går som regel over av seg selv. Det fins ingen behandling mot selve influensaviruset, og man behandler derfor først og fremst symptomene av sykdommen. Behandlingen avhenger altså av symptomene og er den samme enten du har forkjølelse eller influensa.Varigheten av influensasykdommen er vanligvis 1-2 uker, gjerne med høy feber den første uken. Slapphet og hoste vedvarer ofte i mer enn 2 uker. Sørg for at du får nok ro, hvile og drikke. Febernedsettende medikamenter kan være aktuelt. Det er ikke uvanlig at det kan gå noen uker før du er i god form etter en slik infeksjon.I gjennomsnitt får en person sesonginfluensa hvert tiende år.For de aller fleste forløper en influensa ukomplisert, selv om plagene kan være betydelige i den perioden sykdommen pågår. Dersom du gjennomgår influensa, har du vanligvis god beskyttelse mot å få sykdom på ny de nærmeste årene.

God hånd- og hostehygiene forebygger smitte:

Håndhygiene er mer enn å vaske seg på hendene. Kun vann og såpe dreper ingen virus, men vann og såpe får skitt, urenheter og bakterier til å renne av hendene dine. Etter en god håndvask bør du bruke desinfiserende midler. Desinfiserende midler virker bedre hvis du har vasket hendene først.

  • Bruk papirlommetørkle foran munn og nese da det beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.
  • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk, før matlaging og etter toalettbesøk. Husk spesielt tommelen og tørk hendene godt.
  • Bruk hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler etter håndvask.
  • Unngå sprukken hud da dette gir grobunn for bakterier.

Det sikreste er at desinfeksjonsmiddelet, som dreper de fleste virus og bakterier, inneholder MINST 62,5% alkohol. Derfor - ha alltid med deg en flaske med desinfeksjonsvæske som inneholder minst 62,5% alkohol. Unngå produkter som inneholder aloe vera eller lignende hudprodukter siden dette danner et beskyttende lag over viruset.

Kilder: Helsenorge.no og Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok

Lignende artikler

Se alle