Publisert:

Fristende alkoholfritt til julematen

Hvordan kan du som vert tilby fristende alternativer til de som ikke drikker alkohol? Med disse tipsene er du langt på vei med å imponere julegjestene.

Nordmenn har lenge ligget på Europa-toppen når det kommer til inntak av alkohol, men nå kan det se ut til at grafen er på vei ned. I første halvdel av 2017 var alkoholomsetningen nemlig 3 prosent lavere enn i samme periode i fjor, i følge SSB.

Christian Jansen er en av gründerne bak nettbutikken leske, som selger spennende alkoholfri drikke. De har merket den økende interessen. Kun ett år etter at han og broren Alexander Jansen startet opp, leverer de ut kassevis med alkoholfri drikke til privatpersoner, firmaer og en rekke restauranter hver eneste dag.

– Vi er opptatte av at det skal være noe godt å drikke for alle på fest. Derfor føles det meningsfylt å kunne bidra til at flere får øynene opp for all den gode alkoholfrie drikken som finnes der ute, sier han.

Leskes utvalg er basert på naturlige ingredienser, og mesteparten er også økologisk.

De ulike drikkene er friskere og har mindre sukker i seg enn mye annen alkoholfri drikke. Her er den gode smaken i sentrum og hver slurk føles som en liten oppdagelse i seg selv.

Her er Christians alkoholfrie anbefalinger til festbordet:

Til kjøtt – ingefær, blåbær og eple

– Ingefærøl er en joker og passer til absolutt alt av mat. Merket Luscombe kommer fra England og er en storfavoritt hos alle i Leske, sier Cristian.

Til kjøtt anbefaler han Luscombe Hot Ginger Beer med sitron, for den som liker litt styrke på ingefærsmaken.

– Den er ikke kjempesterk, men ligger i munnen en stund etterpå, sier han.

Ønsker du en mildere og mer fruktig variant, kan Luscombe Passionate Ginger Beer med pasjonsfrukt være den perfekte drikken å sette på bordet.

I stedet for rødvin, anbefaler han Luscombe Blueberry Crush.

– Denne henger i glasset som en vanlig rødvin, og har i tillegg litt kullsyre i seg. Den er frisk og rund i smaken, og er søtet med agavesirup. Syrligheten passer godt til den fete og ofte tunge maten vi har i jula, sier Christian.

– Og denne skal jeg ha på bordet på julaften selv, fortsetter han og holder opp en lekker flaske av merket Organico med eple og blåbærekstrakt.

– Den er frisk og musserende, og gir en litt mer «festive» følelse med korken som skal sprettes.

En som også passer bra til ribbe og pinnekjøtt, er Cawston Cloudy Apple.

– Dette er en ren eplejuice med kullsyre, som ikke er fra konsentrat, sier han.

Ribbe-til-julemat Ribbe-til-julemat

Til fugl – roseblader og øl

Christian holder seg til Luscombe, og anbefaler Luscombe Damascene Rose Bubbly til fugl.

– Denne er lett i smaken og veldig god. I tillegg har den en helt episk ingrediensliste bestående av blant annet druejuice, rosevann, blomster og blåbær, forteller han.

– Ofte blir alkoholfri drikke alt for søtt, fordi produsenter kompenserer med sukker. Da kan det bli utfordrende å finne gode alternativer. Denne er et eksempel på en god drikk som ikke er for søt, sier han.

Kalkun-fugl-julemat Kalkun-fugl-julemat

Til fisk – sitron, hylleblomst og eple

Sitron og hvit fisk er som kjent en bra kombinasjon. Derfor passer Luscombe Limonade spesielt godt til dette formålet.

– Det som er spesielt, er at den også har litt vanilje i seg. Det gir den en litt rundere smak og er lettere å drikke i større kvanta.

Den neste anbefalingen kommer fra den norske produsenten Balholm.

– Balholm limonade med «sprudlande» hylleblomst er perfekt til fisk, sier Christian.

– Det er viktig å si sprudlande med a, sier han lattermildt, før han legger til at den også har smak av sitron.

– Organico Lemon and Apple, er den mest musserende av de tre nevnte. Den passer perfekt på nyttårsaften eller i andre festlige sammenhenger, sier Christian.

fisk-julemat fisk-julemat

Godt øl til all slags mat

Alkoholfritt øl har lenge hatt et dårlig rykte på seg, men Christian har heldigvis gode anbefalinger også for den øltørste.

– Norske Minus fra Ægir er et kjempegodt øl. Det har mer humle og ligger nærmere IPA i smak enn mange andre alkoholfrie øltyper, sier han. Han trekker også frem Clausthaler som et av de bedre alkoholfrie ølene.

– Men ikke en hvilken som helst Clausthaler, sier han. Jeg anbefaler Pale Lager, den er brygget på Cascade humle – en velkjent humletype blant ølkjennere.

Disse passer til all slags mat og er også fine å nippe til resten av kvelden, sier Christian.

Ha en riktig god julefeiring – helt fri for tømmermenn dagen derpå!

Lignende artikler

Se alle