Psykolograd

Publisert:

Psykolog om å leve i en mer urolig verden: Vanlig å føle både bekymringer og sinne

Slik unngår du at de negative tankene tar overhånd.

Pandemien, krigen i Ukraina og andre store hendelser har preget både nyhetsbildet og hverdagen vår de siste årene.

Selv om det alltid skjer noe i verden rundt oss, har flere av hendelsene den siste tiden funnet sted i umiddelbar nærhet av oss, og har dermed kommet enda tettere på livene våre. Det kan ha en negativ effekt på vår mentale helse.

Vekker ulike følelser og reaksjoner

Det er helt normalt å kjenne på følelser som tristhet, sinne eller utilstrekkelighet når man ser bilder fra krigen i Ukraina eller leser om skyteepisoden som fant sted i Oslo tidligere i sommer, ifølge psykologspesialist Svein Øverland.

- Alle følelser har en funksjon. Å bli sint når man opplever urettferdighet eller trist når andre har det vondt er vanlige og sunne reaksjoner på det som skjer rundt oss, kommenterer han.

Uansett hva du føler, eller hvilke reaksjoner du får, er det helt ufarlig å kjenne på det. En vanlig reaksjon er for eksempel å føle seg nummen og bare ville stenge verden ute og tenke på seg selv når man møter på skildringer fra Ukraina-konflikten.

For noen kan det føles feil, da man ønsker å kjenne at man bryr og engasjerer seg.

- Du trenger ikke å ha dårlig samvittighet for en følelse eller at du ikke føler noe. Vi reagerer alle forskjellig. Bare tenk på når noen dør og man er i begravelse. Noen kan sitte og le, mens andre føler seg så tomme at de knapt orker å møte opp, forklarer Øverland.

Psykologspesialist Svein Øverland

Som en bølge

Øverland har vært med på å utvikle selvhjelpsappen Overvinne, som er kostnadsfritt tilgjengelig for deg som har helseforsikring i Vertikal Helse og If. Appen hjelper med å håndtere vanskelige følelser som uro og bekymringer.

Et av de viktigste rådene fra Overvinne er å ta imot de følelsene som kommer, uten å forsøke å kontrollere eller stoppe dem.

- Følelser kommer og går, akkurat som en bølge. Noen ganger forsiktig, andre ganger voldsomt og raskt. Du kan ikke stoppe bølgene ved å strekke ut hendene og stritte imot. La deg heller bli løftet opp og vit at følelsene når en topp og går ned igjen, slik at du igjen finner fotfeste.

Gjør noe aktivt

Tidligere erfaring med motgang gir verdifull læring til neste gang livet går trått.

- Tenk på hva som fungerte forrige gang og se om du kan gjenbruke noe av det igjen, selv om situasjonen er annerledes, råder Øverland og utdyper:

- Å sitte passivt og ta imot inntrykk kan skape en uro i kroppen. Se heller om du kan bidra med noe, gjerne sammen med andre. Da vil du føle deg bedre.

Blir du urolig av å følge med på nyhetene, kan det være fint å begrense det noe.

- Er det noe vi alle har lært av pandemien, er at det kan være lurt å ta en pause fra nyhetsoppdateringene. Kanskje holder det å sjekke nyhetene én gang om dagen.

Vertikal-Helse-samtale-psykisk-helse

Relatert artikkel

Kjenner du noen som sliter? 6 tips til å starte en samtale om psykisk helse

Du trenger ikke å være problemløseren eller vente på det riktige tidspunktet.

Triggersituasjon for psykiske lidelser

Vertikal Helse har et dedikert medisinsk team, som tar imot deg som trenger hjelp med psykisk helse. Flere av dem som har tatt kontakt de siste månedene forteller at krisen i Ukraina har vært en utløsende faktor for at de nå trenger profesjonell hjelp.

- Det kan for eksempel være en angstlidelse, som er vanligvis håndterbar i hverdagen, som blir forverret av situasjonen i Ukraina, forklarer seniorrådgiver Renate D. Nielsen hos Vertikal Helse.

Med helseforsikring får du dekket et visst antall timer hos psykolog, i tillegg til psykologisk førstehjelp. Det kan være aktuelt hvis du blir direkte berørt av krigen i Ukraina, ved at du for eksempel har venner eller slektninger der.

Nielsen er én av de mange erfarne sykepleierne som følger deg opp ved psykiske plager, fra du tar kontakt til du er ferdig med en eventuell behandling.

Hun og kollegaene har tid til å lytte og kompetanse til å finne frem til den hjelpen som passer akkurat deg.

- Å kjenne på bekymringer akkurat nå er en helt naturlig reaksjon. Dette bør få på plass, da det ligger mye nestekjærlighet i det. Kvernende tanker over en situasjon du ikke kan gjøre noe med bør likevel ikke ta overhånd over livskvaliteten eller hverdagen din.

Seniorrådgiver Renate D. Nielsen

Når bør du oppsøke hjelp?

Bekymrer du deg så mye at du sliter du med å spise eller sove eller blir veldig ukonsentrert, kan det være fint å få hjelp til å håndtere de ulike tankene og følelsene, ifølge psykologspesialist Øverland.

- Andre typiske tegn er man blir veldig utålmodig eller hissig på partneren eller familien. Alle kan ha dårlige dager, men flere symptomer over tid kan tyde på det vi kaller for vesentlig funksjonsfall, forklarer han.

Av og til kan det være vanskelig å bedømme hvordan man selv har det. Øverland anbefaler å spørre en venn eller andre som står deg nær om de merker noen endringer hos deg.

- Ved depresjon legger vi for ofte ikke merke til det selv, da det tar over kontrollen på hvordan vi tenker, men det er synlig for dem rundt deg. Lurer du på om en venn eller kollega har det vanskelig, kan det være fint å spørre både én og to ganger om hvordan de har det.

Dyrk takknemligheten

Samtidig er Øverland opptatt av at kriser kan brukes til å skape en positiv endring i hverdagen.

- Situasjonen i Ukraina kan for eksempel oppleves som veldig tung, spesielt for dem som er direkte berørt av konflikten. Mange av oss andre kan likevel bruke denne opplevelsen til noe positivt, sier han og fortsetter:

- Vi kan se på våre liv og være takknemlige for freden og friheten som vi har. Denne takknemligheten er nok ikke en følelse vi ellers kjenner så mye på i det daglige.

Slik får du hjelp

Har du behov for profesjonell hjelp med psykisk helse, start hos fastlegen din for å få henvisning til psykolog. For å bruke helseforsikringen, meld inn en sak på våre nettsider eller ta kontakt med våre medisinske rådgivere for råd og tips.


Svein Øverland, som du møter i denne artikkelen, er én av mange psykologer som er tilgjengelig som behandler for deg som har helseforsikring i If eller Vertikal Helse.

Shutterstock 1912075063

Psykisk hjelp og støtte når du trenger det mest

Få rask og kyndig hjelp med If og Vertikal Helses helseforsikring. Følgende er inkludert:

  • 10 timer hos psykolog, etter henvisning fra lege. Velg om du vil møte psykologen fysisk, ha videokonsultasjon eller en kombinasjon
  • Psykologisk førstehjelp
  • Oppfølging fra personlig medisinsk rådgiver som kan gi råd og støtte underveis
  • Selvhjelpsappen Overvinne, som kan brukes alene eller sammen med behandling hos en psykolog