Publisert:

Influensaen banker på døra

Visste du at året du er født kan ha betydning for om du blir smittet av årets sesonginfluensa?

I perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av smittsomme influensaepidemier. Det er dette som er sesonginfluensaen. De fleste av oss rammes én eller flere ganger i livet. Men det er ikke bare håndhygiene som påvirker om du blir smittet eller ikke.

Fødselsåret ditt kan påvirke om du blir syk

En undersøkelse viser at året du er født kan si noe om hvilke influensavirus du kan bli smittet av, og hvilke du sannsynligvis slipper unna.

Årsaken er at første gangen vi får influensa som små barn utvikler vi samtidig en viss immunitet mot akkurat den varianten av viruset. Med dagens detaljrike innsikt vet vi hvilke virus som har hatt spredning i hvilke perioder.

Dette gjør det mulig å se når den samme virusvarianten kommer tilbake. Er du for eksempel født i årene før 1968, ble du trolig smittet av et bestemt influensavirus som slo hardt den gangen. Når du får rede på hvilket virus som går i år, kan du med en viss sikkerhet se om du står i fare for å bli smittet.

I sesongen 2019/20 er det to influensavirus. Det er påvist mest av influensavirus type A, og hvor undertype H3N2 er vanligere enn H1N1. Andelen som får influensa B ligger rundt en tredjedel.

Foreløpige prognoser viser at de yngste vil være spesielt utsatt for begge disse virusene, mens litt eldre barn er mest utsatt for B-Victoria viruset. Eldre personer vil i hovedsak være mest utsatt for influensa A (H3N2).

CNN skriver mer om denne forskningen

Her kan du lese hele forskningsrapporten

Flu CNN Flu CNN

Vann og såpe dreper ingen virus

Denne årlige runden med nysing, snufsing og sykefravær er noe vi helst unngår. Derfor er det viktig å merke seg hva vi selv kan gjøre for å unngå smitte. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nærkontakt med syke mennesker. Selve influensaviruset finnes i luftveiene, og smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person.

Husk at en person som er syk også tar på lysbrytere, rekkverk, håndtak på bussen og andre offentlige steder. Når du berører denne overflaten og fører hånden til øye, nese eller munn, kan du bli smittet. Folk flest har hender som er fulle av bakterier, virus og andre smittestoffer. Derfor er håndhygiene noe av det viktigste vi kan fokusere på for å beskytte oss.

Håndhygiene er mer enn å vaske hendene. Vann og såpe dreper ingen virus. Men vann og såpe får skitt, urenheter og bakterier til å falle av hendene dine. Deretter bør du bruke et desinfiserende middel - etter håndvasken. Desinfiserende midler virker bedre hvis du har vasket hendene først.

Det sikreste er desinfeksjonsmiddelet, som dreper de fleste virus og bakterier, inneholder minst 62,5% alkohol. Ha derfor alltid med deg en flaske med god desinfeksjonsvæske. Unngå helst produkter som inneholder aloe vera eller lignende hudprodukter. De danner bare et beskyttende lag over viruset.

GOD HÅND -OG HOSTEHYGIENE FOREBYGGER SMITTE:

  • Bruk papirlommetørkle foran munn og nese da det beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig
  • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk
  • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler etter håndvask

Slik kan du behandle influensasymptomene

Influensa er en virusinfeksjon og går som regel over av seg selv. Man behandler derfor først og fremst symptomene av sykdommen. En sjelden gang kan imidlertid infeksjonen medføre alvorlig sykdom, og da må lege kontaktes. Sørg for at du får nok hvile og drikke. Febernedsettende medikamenter kan være aktuelt.

Hvis du er gravid eller i en av risikogruppene for å få komplikasjoner i forbindelse med influensa, ring fastlege eller legevakt for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Trenger jeg influensavaksine?

Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine til personer over 65 år, gravide etter 12. svangerskapsuke og om du har en sykdom eller en tilstand som gjør at kroppen ikke tåler influensaen så godt.

Vertikal-Helse-influensavaksine Vertikal-Helse-influensavaksine

Relatert artikkel

Hvem bør ta influensavaksine?

Mange er usikre på om de bør vaksinere seg. Hvor effektiv influensavaksinen er dersom man blir syk, ...

Kilder: CNN, Helsenorge.no og Folkehelseinstituttet

Lignende artikler

Se alle