Publisert:

Juleskadene du bør være obs på

Ti år som rådgiver på Helsetelefonen har gitt Sonja Magnerud et godt innblikk i hvilke skader som oppstår når. Hun vet akkurat hva vi bør være oppmerksomme på i julestria.

Magnerud har jobbet i Helsetelefonen siden den ble åpnet for ti år siden. Helsetelefonen er døgnåpen og tilgjengelig for alle våre kunder som har helseforsikring. I dag er Sonja Magnerud avdelingssykepleier, men tar fortsatt vakter på telefonen for å holde seg oppdatert. Hun forteller at mange av julens skader har stress som underliggende årsak.

– Ofte er foreldrene opptatte på kjøkkenet mens smårollingene leker uten tilsyn. Da blir det fort litt flere fall og uforutsette ting som skjer, sier hun.

Plutselig allergi – ta symptomene på alvor

Det er også vanlig at folk opplever allergiske symptomer for første gang i julen. Grunnen til dette kan være at man spiser litt annerledes og inntar ulike typer krydder man ikke bruker ellers i året.

– Folk ringer inn med utslett eller en hoven leppe og sier at de ikke er allergiske. Men allergi arter seg slik at når din toleranseterskel er nådd, kan du få symptomer på allergi, sier Magnerud.

For å identifisere alvorlighetsgraden av utbruddet, stiller sykepleierne på Helsetelefonen nøye utvalgte spørsmål.

– Spørsmålene gir oss svar på om de skal henvises til legevakt, om de må hentes med ambulanse, om de trenger adrenalinsprøyte og andre medisiner, eller om det holder å forsøke med reseptfrie antihistaminpreparater, forteller Magnerud.

Ta symptomene på alvor og unngå allergenene. Propper du innpå med antihistaminer for å innta allergener, risikerer du at allergien forverres og at du i ytterste konsekvens kan bli hyperallergisk.

Vertikal Helse Jul Vertikal Helse Jul

Fordøyelsesplager – ro ned

Mange glemmer måtehold i jula og ender opp med magesmerter.

– Kjøtt og fet mat er en belasting for fordøyelsen. Derfor er det ekstra viktig å ha et annet fokus enn å bare spise.

Magnerud råder til å ake med ungene, gå turer og spise fisk innimellom alle kjøttmåltidene.

Gallestensplager er forårsaket av fet mat og forekommer også hyppigere i jula. Magesmerter og kvalme er typiske symptomer.

– Hvis du har kjent på ubehag i forbindelse med inntak av fettrike måltider eller har gallesteinsplager i familien, vær forsiktig med å innta for mye fett, råder hun.

Kutt og brannskader – lytt til rådene

Smult, knekk og kokende fett – kjøkkenfellene er mange når man skal være vertskap. Både gjestenes forventninger og kokkens stressnivå er på topp.

– Folk ringer et kvarter før gjestene kommer og har kuttet seg i fingeren med den nyslipte kniven. Da sitter det langt inne å ta turen til legevakta for å sy, men i mange tilfeller er dette høyst nødvendig, sier Magnerud.

Dropper man å sy, kan det bli vanskelig å få såret til å gro. I tillegg er infeksjonsfaren stor.

Ved brannskader er det også viktig å lytte til rådene som blir gitt.

– Noen står der med hele ribbemønsteret på foten og vet ikke hva de skal gjøre. Da er det greit å vite at de mildeste brannskadene er de vondeste, for da er nervene fortsatt intakte, sier hun.

Hjerteinfarkt – travle menn ekstra utsatt

Mange stålsetter seg og stresser gjennom desember. Når juleferien kommer og skuldrene senker seg, får kroppen tid til å reagere.

– Vi får en del telefoner fra menn i 40-50-årene med symptomer fra hjertet. De skjønner ikke selv hva smertene skyldes, sier Magnerud.

Hun forteller at opp igjennom årene har det vært mange personer som har fått beskjed om å ringe 113, fordi deres symptomer er av en slik grad at de trenger hurtig hjelp.

Hun understreker at ingen må være redde for å ringe 113, hvis de oppfatter at de har alvorlige symptomer.

Helsetelefonen – gode råd når du trenger det

Mens andre nedbemanner i helligdagene, bemanner Helsetelefonen opp. Derfor er responstiden sjelden lengre enn 45 sekunder. Det stilles ingen diagnoser på Helsetelefonen. Sykepleierne gir derimot gode råd, informerer om symptomer og henviser videre ved behov.

Som medlem av Vertikal Helse kan du ringe Helsetelefonen 24 timer i døgnet året rundt – på tlf 21 49 24 01.

Lignende artikler

Se alle