I takt med at nyhetene om koronaviruset blir alvorligere, og offentlige sektorer og forretningslivet stenger, opplever mange at de får negative følelser som angst, nedstemthet og sinne.
- Som mennesker finner vi trygghet og glede i våre daglige meningsfylte rutiner. I takt med at livene våre nå om dagen endrer seg dramatisk, er det mange som sliter med å finne ut hvordan de skal håndtere den nye virkeligheten, sier sjefpsykolog Robert Jonasen fra SOS International.

Det er spesielt tre scenarier som kan føre til at vi blir fylt av bekymringer, stress og frykt:
- Mange foreldre opplever det som en stressende situasjon når de må jobbe hjemmefra samtidig med at de må passe barn og sørge for hjemmeundervisning.
- Mange frykter at man selv eller pårørende og nære bekjente blir syke og i verste fall risikerer å dø.
- Mange er bekymret for om de mister jobben og inntekten på grunn av koronakrisen.
Er du kunde og trenger hjelp?
Vi gjør vårt ytterste for å kunne rådgi og hjelpe våre kunder så godt vi kan i denne spesielle tiden. Husk at du kan ringe våre medisinske rådgivere for råd og veiledning!
- Koronaviruset har påvirket våre leveranser innenfor angitte garantitider, men i forhold til psykologtjenester klarer vi fortsatt å levere godt på. Videokonsultasjoner hos psykologer har lenge vært en mulighet, men enda flere av våre samarbeidspartnere tilbyr dette i disse dager, forteller Tonje Hjertaas, teamleder medisinsk avdeling i Vertikal Helse.
Usikkerheten stresser
Ingen vet hvor lenge pandemien vil vare, og hvor lang tid det vil ta før vi kan gå tilbake til våre normale liv. Og nettopp usikkerheten er stressende - de ekstremt usikre fremtidsutsiktene gjør det vanskelig å planlegge frem i tid.
Samtidig er mange av våre normale måter å stresse ned på ikke lenger tilgjengelige. Vi kan ikke dra på treningsstudioet, gå på sportsarrangementer eller møte venner og bekjente etter jobben.
Robert Jonasen har en rekke råd om hvordan man kan
bevare den psykiske trivselen på best mulig måte i en utfordrende tid.
Aksepter negative tanker og følelser:
- Anerkjenn at engstelige tanker og følelser er naturlige i en situasjon som det vi står oppe i akkurat nå. Forsøk å akseptere tankene og følelsene i stedet for å bruke energi på å skyve dem unna.
- Skriv ned de negative tankene og følelsene. Se på dem med nysgjerrighet - og la dem deretter passere. Unngå å falle ned i grublende negative sirkler.
- I stedet for å slite med negative tanker og følelser er det bedre å investere energien i å skape et best mulig liv under de gitte omstendighetene.

Skap struktur og forutsigbarhet:
Selv om mange forsøker å unngå virkeligheten ved å se maratonserier på Netflix og spille dataspill, er det viktig å ikke bare støtte seg til passive avledende aktiviteter.
I stedet er det mye viktigere å planlegge og utføre nye aktiviteter som rent faktisk har betydning for deg. Robert Jonasen anbefaler å lage en daglig timeplan med faste rutiner og aktiviteter:
- Skap struktur og forutsigbarhet. Det er viktig for voksne, og helt avgjørende for barn, å opprettholde en struktur med normale ”stå opp-tider”, måltider, aktiviteter og leggetider.
- Skill mellom hverdag og helg i timeplanen.
- Vær kreativ når du legger inn aktiviteter i kalenderen. Det er også viktig å ta seg tid til å evaluere timeplanen og sjekke om den følges.
Timeplanen bør være for en uke frem i tid og regulere hvordan alle under samme tak jobber og leker. Når der er fritid i timeplanen, kan man for eksempel bruke tiden på noe av det vi normalt ikke får tid til i en hektisk hverdag.
I stedet for å strømme TV-serier, kan man øve seg på å spille gitar, ta et spanskkurs på YouTube eller lære barna å bake, vaske tøy og ordne i hagen, sier han.
Husk søvn, kost og mosjon
Det kan være vanskelig å fastholde sunne rutiner når alt forandres så
plutselig. Men det er viktig å ta vare på sin egen og familiens mentale
helse. Søvn, sunn kost og mosjon er tre viktige grunnelementer,
spesielt i en situasjon hvor familien er avskåret fra å delta på normale
aktiviteter. Så sørg for å gå eller løpe en tur. Naturen er der
fortsatt, og i tillegg til mosjon byr naturen på gratis avstressing av
sinnet.

Nye måter å være sammen på
Vanskelige tider gir ofte nye måter å utvikle oss på. Også selv om vi er lenger borte fra familie, venner og kolleger enn normalt. Vi har akkurat nå en unik mulighet til å være mer sammen med de vi bor sammen med.
- Man kan starte en familiebokklubb eller se en Harry Potter-film
sammen. Det kan styrke familiebåndene, og når er vi ellers alle samlet
hjemme og kan gjøre det, spør Robert Jonasen og legger til at vi kan
benytte teknologien til å holde kontakten med venner og familier på
Skype, FaceTime og lignende.

Bruk tid til refleksjon
Avslutningsvis er det verdt å nevne at stress og negative følelser også kan føre med seg noe positivt.
Mye tyder på at folk som går gjennom vanskelige perioder, rent faktisk kan komme ut på den anden side og føle seg beriket og mer robuste. Vi kan bruke tiden til å reflektere over hva som gir verdi og mening nå når den hektiske og travle hverdagen er satt på pause. Med oppmerksomhet og planlegging kan vi faktisk utvikle oss og komme styrket ut på den andre siden av pandemien.
Les mer om psykisk trivsel her
SOS Internationals rådgivningssenter har åpent som vanlig, og
skulle det være behov for å snakke med en psykolog, skjer dette på video
eller over telefon etter pålegg fra Helsedirektoratet.
Artikkel er opprinnelig skrevet av: SOS International