Vertikal Helse Christian Engh

Publisert:

Christian (54) fikk beskjeden mange frykter, men få heldigvis får

- Uten immunterapien hadde jeg mest sannsynlig ikke vært her, sier oslomannen som får kreftbehandlingen dekket av helseforsikringen.

- Å fortelle mine nærmeste at jeg er alvorlig syk er de tyngste telefonene jeg noen gang har tatt, sier Christian Engh.

Det er en varm formiddag i juni og Engh befinner seg på Kreftklinikken AS i Oslo, der han får sin månedlige dose med immunterapi. Praten med kreftlegen Marius Normann flyter uanstrengt.

Om båten som akkurat er satt ut på vannet, jobben og hverdagsgleder som det å kunne ta seg en øl på en helt vanlig mandag sammen med gode venner.

Latteren og den solfylte sommerdagen utenfor står i sterk kontrast til Enghs historie. Høsten 2019 fikk oslomannen beskjeden mange frykter, men få heldigvis får.

Fikk avslag på immunterapi

Det hele startet med noen synsforstyrrelser. Engh følte seg svimmel og uvel ved noen anledninger, og har i ettertid tenkt at han var litt tyngre i pusten enn vanlig. Han oppsøkte en optiker, som sendte ham til en sjekk på sykehuset.

En MR-undersøkelse noen dager senere skulle avsløre alvoret i situasjonen. Han ble diagnostisert med lungekreft med spredning til hjernen. Fem prosent med tilsvarende diagnose overlever det første året, og én prosent lever i fem år.

- Prognosene var mildt sagt elendige, men der og da bestemte jeg meg for å kjempe.

To cellegiftkurer og 33 strålebehandlinger senere hadde derimot ikke det offentlige helsevesenet mer å tilby ham. Immunterapi, som Engh hadde lest mye om, ble ikke gitt i Norge for den krefttypen som rammet ham.

Vertikal-Helse-Helseforsikring-og-kreft

Relatert artikkel

Helseforsikring og kreft: Raskere utredning og ekstra trygghet

Som kunde i Vertikal Helse er du enda litt bedre rustet til å kjempe mot de aller alvorligste sykdom...

Ny sjanse etter second opinion

Gjennom sin helseforsikring i Vertikal Helse fikk Engh en second opinion-vurdering hos Kreftklinikken AS.

Det innebærer at landets fremste leger innenfor sine fagfelt gjennomgår sykdomshistorikken og den gjennomførte behandlingen, blant annet for å se om det er noe som kan gjøres annerledes.

Immunmedisinen Nivolumab pekte seg ut som et mulig behandlingsalternativ. Engh fikk dekket både medisinen og oppfølgingen hos Kreftklinikken via helseforsikringen.

Nå har immunterapien holdt kreften i sjakk de siste halvannen årene.

- Dette er en livsforlengende behandling, som gir meg en mulighet til å leve lenge nok til at kreftforskningen har forhåpentligvis kommet så langt at jeg kan bli frisk.

Kursendring i kreftbehandlingen

Marius Normann har arbeidet med onkologi eller kreftmedisin i nærmere 20 år. I 2019 startet han Kreftklinikken AS for å kunne tilby det aller siste innen kreftbehandling.

Marius Normann - Kreftlege i Kreftklinikken AS

- Nå kan vi gjøre noe for nesten alle kreftpasienter. Det som tidligere ble regnet som svært dødelig kan vi i dag behandle slik at det blir kroniske tilstander man kan leve lenge med.

Én av de største endringene er at man har beveget seg fra det organspesifikke, i hvilket organ kreften befinner seg i, til å se på kreftcellenes genetiske og funksjonelle oppbygning.

Klinikken benytter en såkalt nestegenerasjonssekvensering-test (NGS), som kartlegger mellom 324 og 592 ulike gener og avvik i kreftcellene.

- Basert på denne informasjonen kan vi tilby en langt mer presis og persontilpasset behandling, for eksempel immunterapi.

Kostbar behandling

Immunterapi stimulerer kroppens eget forsvar til å angripe kreftcellene. Dette er en relativt ny behandlingsmetode, som kan både være mer effektiv og ikke minst mer skånsom enn cellegift.

Utfordringen er kostnaden, da denne typen persontilpasset behandling foreløpig sjeldent dekkes i det offentlige. Det kan ta flere år fra det utvikles en medisin som viser seg å ha god effekt mot en spesifikk krefttype til den er tilgjengelig på norske sykehus som en standardisert behandling.

- Vi har mulighet til å ta i bruk medisiner på et tidligere stadium, for eksempel når det foreligger tilstrekkelig forskningsdata til å få en foreløpig godkjenning i USA, forklarer Normann.

Én type immunterapi-medisin koster 50-100 000 kroner i måneden. I noen tilfeller krever behandlingen en kombinasjon av to eller tre ulike medisiner, som øker prisen tilsvarende. Det er vanlig å gi immunterapi i opp mot to år.

Får oppfølging både i det offentlige og privat

Kostnadsaspektet er også den viktigste grunnen til å ha helseforsikring, mener Engh.

- Det er nettopp for å kunne dekke de kostbare behandlingene man ikke hadde hatt mulighet til å betale for selv.

Bortsett fra besøk hos Kreftklinikken AS og oppfølging på Ullevål er han i dag tilbake til å leve et helt normalt liv. Et liv han setter umåtelig stor pris på.

- Når oddsen er så dårlig er man virkelig takknemlig for hver eneste måned man får med god livskvalitet. Jeg håpet å få oppleve å møte mitt første barnebarn. Nå blir hun tre år til høsten.

Inkludert i din helseforsikring:

  • Konsultasjon hos legespesialist innen 10 virkedager
  • Second opinion - vurdering av diagnose stilt av og/eller behandling igangsatt av spesialist i spesialisthelsetjenesten
  • Konsultasjon hos kreftlege for å avdekke behovet for ytterligere diagnostiske tester og vurdering av persontilpasset kreftbehandling. Diagnostiske tester og persontilpasset behandling må være tilgjengelig i Norge, men trenger ikke å være finansiert av og tilgjengelig i offentlig norsk helsevesen
  • Personlig rådgiver som følger deg gjennom hele utredningen og behandlingen

Lignende artikler

Se alle