Publisert:

Oppskriftene som gir deg en sunnere jul

Middagsselskapene, kaffeslabberasene og sofakosen må ikke bestå av tung mat, mye sukker og tomme kalorier. Her er forskerkokkens beste oppskrifter til deg som ønsker en sunnere, men like fin julefeiring.

- Sunn mat gjør deg lettere og friskere i kropp og sinn. Du føler at du får mer overskudd og bedre energi, noe som kan være kjekt å ha gjennom en lang julesesong, sier Patrick Palmelund Faaland.

Psykologen, som sikret seg en fjerdeplass i årets Masterchef, forteller at det er evolusjonsmessige grunner til at vi dytter i oss ekstra godsaker i jula.

Patrick Palmelund Faaland. Foto: MasterChef/Discovery Norge

- For steinaldermennesket var det en fordel å spise mye sukker og kalorier for å få i seg nok næring, derfor blir lykkesenteret vårt trigget av denne type mat. Utfordringen i dag er at vi har så høy tilgang, og selv når vi har fått nok, roper hjernen at den vil ha mer.

- Den såkalte «dessertmagen» er et konkret eksempel på dette. Vi er egentlig stappmette, men så fort vi smaker litt sukker klarer vi å presse i oss litt til, forklarer han.

Sjekk ut @forskerkokken på Instagram!

3 tips til en sunnere jul

  • Fokuser på å ha det gøy. I stedet for å tenke på mat og kaker kan du gå på ski eller bygge snømann.
  • Ha frukt og grønnsaker stående framme. Passer du på å få i deg rikelig med frukt og grønnsaker, bidrar det til at du spiser mindre godteri, kaker og fet mat.
  • Hold deg til faste måltider. Du gjør det lettere for deg selv ved å sette frem kaker og godteri først på kvelden eller når du får besøk.

Det er lov å kose seg litt ekstra

Faaland presiserer at han selv unner seg både meierismør, pølser og godteri i jula.

«I jula er det selvsagt lov å kose seg litt ekstra, men det er klart: Alt kan gjøres med måte».

- Om du vil ha en litt sunnere julefeiring kan du starte med å redusere tilgjengeligheten. Har du skapet fullt av godteri, er det vanskelig å gå forbi uten å ta ut et par skumnisser. Du kan også redusere mengden. Lag gjerne syv sorter, men kanskje ikke så mange av hver sort.

- Det er heller ikke sånn at julesnacksen du lager må være usunn. Det finnes en haug kule oppskrifter på nett – eller du kan prøve en av mine! avslutter Patrick Palmelund Faaland.

Her er forskerkokkens beste (sunne) juleoppskrifter:

Hjemmelaget vingummi

  • 200 gram valgfrie frosne bær (mango, bringebær, jordbær og lignende)
  • 2 dl kokende vann
  • 2 ss med sitronsaft
  • 60 gram (6 spiseskjeer gelatin) Hvis du er vegetarianer kan dette erstattes med Agar-Agar (5%)
  • ¼ ts flytende stevia eller 2 ss honning
  1. Bløtlegg gelatinen i vann.
  2. Kok opp vannet med stevia eller honning. Tilsett tinte bær og la det småkoke på lav temperatur i 10 minutter. Kjør med en stavmikser eller blender og sil av.
  3. Hell fruktsausen, gelatin og sitron i en kjele og la det koke opp under omrøring.
  4. Hell så forsiktig fruktmassen i silikonformer (jeg foretrekker bjørner) og la det stå i kjøleskapet i 4 timer.
Vertikal Helse 471588512 vingummi Vertikal Helse 471588512 vingummi

Fruktruller

  • 200 gram av valgfri frukt, (Du kan fint kombinere flere frukter sammen, banan og jordbær, blåbær og bringebær. Det kan også være ferske eller frosne bær)
  • 3 ss honning eller annen søtning
  1. Kjør frukten godt gjennom en stavmikser eller blender.
  2. Sil av blandingen.
  3. Forvarm ovnen til 62 grader.
  4. Legg bakepapir på et bakebrett og spre fruktpureen over i et tynt lag.
  5. La det tørke i ovnen 6-8 timer.
  6. Når frukten har tørket inn kan du klippe strimler med en saks og rulle dem sammen med bakepapir imellom.
  7. Når jeg lager dette, fyller jeg ovnen med forskjellige fruktruller med forskjellige smaker.
Vertikal Helse 1699685482 fruktruller Vertikal Helse 1699685482 fruktruller

Daddelkuler med lakris:

  • 200 gram ferske dadler
  • 50 gram havregryn
  • 2 ss lakrispulver
  1. I en foodprosessor blander du dadler (uten stein) og havregryn til en farse.
  2. Ta en teskje med farse og rull til små kuler. Rull dadlekulene i lakrispulver og server (Lakris kan erstattes med mandler, bringebærpulver, eller en annen smak du foretrekker).
Vertikal Helse 1817186576 dadler lakris Vertikal Helse 1817186576 dadler lakris

Salte mandler

  • 200 gram mandler
  • 4 ss med bordsalt
  • 2 dl vann
  1. Kok opp vannet og tilsett salt. La det småkoke til alt saltet er oppløst.
  2. Hell mandlene oppi saltet og la det trekke i 30 minutter.
  3. Sil av vannet og fordel mandlene på et stekebrett.
  4. La mandlene tørke i ovnen på 140 grader i ca 30 minutter.
Vertikal Helse 483087973 salte mandler Vertikal Helse 483087973 salte mandler

Hjemmelaget yoghurt-cashewnøtter

  • 1 dl yoghurt naturell
  • 2,5 dl sukker
  • 1 ss glykose eller mais sirup
  • ¼ ts salt
  • 1 ss smør
  • ½ teskje vanilje ekstrakt
  • 5 dl usaltet cashewnøtter
  1. Bland sammen yoghurt, sukker, sirup og salt i en kasserolle, kok opp med hyppig røring. Skru ned temperaturen til lav og fortsett å rør.
  2. Nå blanding begynner å klumpe seg tar du kasserollen av varmen og tilsetter smør, vanilje og nøtter.
  3. Hel blandingen over bakepapir og spre nøttene fra hverandre, la det kjøle seg ned i kjøleskapet.
Vertikal Helse 1707907660 yoghurt cashew Vertikal Helse 1707907660 yoghurt cashew

Lignende artikler

Se alle