- Sunn mat gjør deg lettere og friskere i kropp og sinn. Du føler at du får mer overskudd og bedre energi, noe som kan være kjekt å ha gjennom en lang julesesong, sier Patrick Palmelund Faaland.
Psykologen, som sikret seg en fjerdeplass i årets Masterchef, forteller at det er evolusjonsmessige grunner til at vi dytter i oss ekstra godsaker i jula.

- For steinaldermennesket var det en fordel å spise mye sukker og kalorier for å få i seg nok næring, derfor blir lykkesenteret vårt trigget av denne type mat. Utfordringen i dag er at vi har så høy tilgang, og selv når vi har fått nok, roper hjernen at den vil ha mer.
- Den såkalte «dessertmagen» er et konkret eksempel på dette. Vi er egentlig stappmette, men så fort vi smaker litt sukker klarer vi å presse i oss litt til, forklarer han.
Sjekk ut @forskerkokken på Instagram!
3 tips til en sunnere jul
- Fokuser på å ha det gøy. I stedet for å tenke på mat og kaker kan du gå på ski eller bygge snømann.
- Ha frukt og grønnsaker stående framme. Passer du på å få i deg rikelig med frukt og grønnsaker, bidrar det til at du spiser mindre godteri, kaker og fet mat.
- Hold deg til faste måltider. Du gjør det lettere for deg selv ved å sette frem kaker og godteri først på kvelden eller når du får besøk.
Det er lov å kose seg litt ekstra
Faaland presiserer at han selv unner seg både meierismør, pølser og godteri i jula.
- Om du vil ha en litt sunnere julefeiring kan du starte med å redusere tilgjengeligheten. Har du skapet fullt av godteri, er det vanskelig å gå forbi uten å ta ut et par skumnisser. Du kan også redusere mengden. Lag gjerne syv sorter, men kanskje ikke så mange av hver sort.
- Det er heller ikke sånn at julesnacksen du lager må være usunn. Det finnes en haug kule oppskrifter på nett – eller du kan prøve en av mine! avslutter Patrick Palmelund Faaland.
Her er forskerkokkens beste (sunne) juleoppskrifter:
Hjemmelaget vingummi
- 200 gram valgfrie frosne bær (mango, bringebær, jordbær og lignende)
- 2 dl kokende vann
- 2 ss med sitronsaft
- 60 gram (6 spiseskjeer gelatin) Hvis du er vegetarianer kan dette erstattes med Agar-Agar (5%)
- ¼ ts flytende stevia eller 2 ss honning
- Bløtlegg gelatinen i vann.
- Kok opp vannet med stevia eller honning. Tilsett tinte bær og la det småkoke på lav temperatur i 10 minutter. Kjør med en stavmikser eller blender og sil av.
- Hell fruktsausen, gelatin og sitron i en kjele og la det koke opp under omrøring.
- Hell så forsiktig fruktmassen i silikonformer (jeg foretrekker bjørner) og la det stå i kjøleskapet i 4 timer.

Fruktruller
- 200 gram av valgfri frukt, (Du kan fint kombinere flere frukter sammen, banan og jordbær, blåbær og bringebær. Det kan også være ferske eller frosne bær)
- 3 ss honning eller annen søtning
- Kjør frukten godt gjennom en stavmikser eller blender.
- Sil av blandingen.
- Forvarm ovnen til 62 grader.
- Legg bakepapir på et bakebrett og spre fruktpureen over i et tynt lag.
- La det tørke i ovnen 6-8 timer.
- Når frukten har tørket inn kan du klippe strimler med en saks og rulle dem sammen med bakepapir imellom.
- Når jeg lager dette, fyller jeg ovnen med forskjellige fruktruller med forskjellige smaker.

Daddelkuler med lakris:
- 200 gram ferske dadler
- 50 gram havregryn
- 2 ss lakrispulver
- I en foodprosessor blander du dadler (uten stein) og havregryn til en farse.
- Ta en teskje med farse og rull til små kuler. Rull dadlekulene i lakrispulver og server (Lakris kan erstattes med mandler, bringebærpulver, eller en annen smak du foretrekker).

Salte mandler
- 200 gram mandler
- 4 ss med bordsalt
- 2 dl vann
- Kok opp vannet og tilsett salt. La det småkoke til alt saltet er oppløst.
- Hell mandlene oppi saltet og la det trekke i 30 minutter.
- Sil av vannet og fordel mandlene på et stekebrett.
- La mandlene tørke i ovnen på 140 grader i ca 30 minutter.

Hjemmelaget yoghurt-cashewnøtter
- 1 dl yoghurt naturell
- 2,5 dl sukker
- 1 ss glykose eller mais sirup
- ¼ ts salt
- 1 ss smør
- ½ teskje vanilje ekstrakt
- 5 dl usaltet cashewnøtter
- Bland sammen yoghurt, sukker, sirup og salt i en kasserolle, kok opp med hyppig røring. Skru ned temperaturen til lav og fortsett å rør.
- Nå blanding begynner å klumpe seg tar du kasserollen av varmen og tilsetter smør, vanilje og nøtter.
- Hel blandingen over bakepapir og spre nøttene fra hverandre, la det kjøle seg ned i kjøleskapet.
