Vertikal-Helse-pollenallergi

Publisert:

Pollensesongen er i sin spede begynnelse

Har du pollenallergi mot or og hassel bør du nå forberede deg på årets sesong. Selv om or- og hasseltrær fortsatt ser ut som om de er i vinterdvale, kan man fort bli lurt fordi pollen fra disse trærne spres fra bar kvist

I Danmark har de allerede registrert pollen fra or og hassel i noen uker. Med plussgrader og sol, er sesongen i kystnære og varme strøk i gang også i vårt land. Det er to uker tidligere enn gjennomsnittlig oppstart.

Siden blomstringen av or- og hassel ikke er årstidsavhengig, men mer temperaturavhengig, vil oppstart av pollensesongen variere fra år til år.

Hvordan vite om pollensesongen er i gang?

Lær deg selv å kjenne, for du er selv den beste fasiten. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang der du bor. Pollenvarslingen klarer ikke å fange opp lokal spredning.

Ved å knipse på raklene kan du se om pollenkornene er modne ved at de sprer en gul sky. Modne rakler er utvidet og henger slapt ned fra kvisten.

Vær oppmerksom på værforhold som har mye å si for hvordan spredningen er. Husk at tobakksrøyk, eksos, parfyme og alkohol kan forverre pollenplagene.

Værforhold som påvirker spredning av pollen:

  • Ved nedbør og kaldt vær vil pollenspredningen stoppe opp, men kommer varmen tilbake vil spredningen ta seg opp
  • Minimalt skydekke gir mer spredning
  • Høy luftfuktighet hemmer spredningen
  • Vind og spesielt kastevind gir mer spredning
  • Vedvarende regn renser luften for pollen
Vertikal-Helse-pollenallergi

Pollensesongen for or og hassel

For or og hassel kan spredningen av pollen starte selv om landskapet er snødekt. Raklene som har overvintret på greinene gjennom vinteren kan åpne seg etter én uke med fem til ti plussgrader, for eksempel i februar.

Sesongen for spredning av pollen fra or og hassel varer i rundt fire uker. Gjennomsnittlig sesongoppstart er i begynnelsen av mars men kan, avhengig av temperaturen, forskyves med mange uker i begge retninger.

Or og hassel kryssreagerer med bjørk, noe som betyr at du som har bjørkepollenallergi kan merke symptomer når or og hassel blomstrer.

Or vokser opp til 1000 moh. og hassel opp til 600 moh. Pollenspredningen av or og hassel er ofte lokal på grunn av kjølig luft som gir mindre spredning enn varm sommerluft.

Start behandlingen før spredningen begynner

Nå er det tid for å sjekke at allergimedisinene er i hus, og eventuelt bestille time hos fastlegen for en gjennomgang av hva du trenger. Behandling av pollenallergi består vanligvis av allergitabletter/mikstur, øyedråper, nesespray og astmamedisiner. Alle trenger ikke hele regimet, derfor er det viktig å ha en god dialog med sin fastlege.

Medisiner mot pollenallergi virker forebyggende, og det er viktig å komme i gang med både tabletter eller mikstur og kortisonholdig nesespray minst én uke før spredning. Øyendråper benyttes når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang der du bor.

Allergimedisin virker forebyggende ved å redusere plagene og skal derfor tas regelmessig også på dager med lite eller ingen plager i den aktuelle sesongen. Da oppnår man best effekt og en bedre hverdag.

Mange med astma har også pollenallergi og opplever at de får en forverrelse av sykdommen i pollensesongen. Er du blant dem, er det viktig å være trygg på hvordan du endrer medisineringen når astmaen endrer seg.

Pollenvarsel i utlandet

Har du pollenallergi og skal på reise, kan det være lurt å sjekke pollenvarselet i det landet du reiser til.

  • Europa og Russland: På www.polleninfo.org finner du informasjon fra 34 europeiske, baltiske og nordiske land, samt Russland
  • USA: Skal du over Atlanteren, kan du finne en oversikt over 77 pollenstasjoner spredt over hele USA. Det er American Academy of Allergy, Asthma & Immunology som tilbyr tjenesten
  • Canada: Skal du til Canada, kan du sjekke The Weather Network. De publiserer pollentall og varslinger for mange byer i Canada
  • Australia, Asia og Afrika: Går turen til Australia, Asia og Afrika, finner du polleninformasjon hos World Allergy Organization

På pollenvarslingen.no finner du pollenvarsling for 12 steder i Norge.

Kilde: lhl.no

Lignende artikler

Se alle