Publisert:

Jeg hadde aldri hatt så vondt i hele mitt liv

Anne opplevde å få livet snudd opp ned da hun skulle løfte en koffert. Smertene var ikke til å holde ut.

43-åringen fra Drøbak var i København og på vei til et selskap da et tungt løft snudde opp ned på hverdagen hennes.

- Jeg skulle løfte en koffert opp på senga. Den var ganske tung, og plutselig datt jeg ned på gulvet og hadde så innmari vondt i ryggen. Jeg kravlet meg opp i senga. Men neste dag kunne jeg ikke reise meg, forteller Anne.

Dermed var Anne en av 44 000 mennesker i Norge som får prolaps hvert år. Prolaps er en skade på en eller flere av mellomvirvelskivene i ryggen. Prolaps oppstår som regel på grunn av langvarig slitasje på mellomvirvelskivene, men kan også oppstå akutt ved en skade.

Anne Britt Breiehagen

Akutt prolaps – og råd som slår feil

Anne ringte legevakten i København og ble tatt hånd om på Frederiksberg Hospital.

- Jeg ble rett og slett veldig redd, og gråt som en unge da to karer fra ambulansen bar meg ned trappene, forteller hun og beskriver noen tøffe døgn i den danske hovedstaden.

- Jeg hang over en gåstol for å komme meg på toalettet. Jeg hadde nesten ikke følelse i det høyre beinet, ryggen var helt stiv, og jeg fikk store mengder smertestillende. Og så dukket det opp en fysioterapeut som ga meg øvelser! Det føltes helt feil, forteller hun.

Hun ble sendt til MR-skanning og forsøkte å gjøre som fysioterapeuten hadde sagt. Men ble bare verre.


Ikke gjør øvelser

Hun avbestilte bussbilletten og kom seg på et fly hjem til Norge og til fastlegen. Beskjeden fra fastlegen var klokkeklar – og stikk i strid med den danske fysioterapeuten: Når du har prolaps i ryggen, er det kroppen som naturlig stiver av ryggen fordi den trenger ro. Du skal ikke gjøre øvelser slik du har det nå.

- Jeg ble jo forvirret av motstridene beskjeder. Alt jeg ønsket var å bli meg selv igjen. Jeg ville ikke ha mer vondt.

Med helseforsikring til Oslofjordklinikken

Anne hadde aldri vært på sykehus før, og orket ikke en gang å tenke på ventelister, vurderinger og byråkrati.

- Jeg hadde jo helseforsikring, og med en henvisning fra legen, så gikk resten av seg selv, forteller hun.

Jeg ble overrasket over hvor enkelt alt var med helseforsikring.

Få dager etter at papirene var sendt til Vertikal Helse, hadde hun time på Oslofjordklinikken som er en av landets ledende spesialistklinikker innenfor nevrokirurgi og ortopedi. Anne ble undersøkt av en nevrokirurg og ble bedt om å avvente for å se an situasjonen. De generelle retningslinjene basert på årelang erfaring, er å vente noen uker. Mange med akutt prolaps, kan bli bedre etter en tid med hvile – uten operasjon. Dette var ikke tilfellet for Anne.

- Jeg var rett og slett lykkelig da jeg ved neste time fikk henvisning til operasjon. Jeg hadde så store smerter at jeg ikke kunne konsentrere meg om noen ting. Jeg fungerte rett og slett ikke.

Små forhold gir tett oppfølging

Oslofjordklinikken har 1-2 ukers ventetid på operasjon etter diagnostisering. Anne ble operert, og kirurgen konkluderte med at det var det eneste rette.

- Da jeg våknet opp fra operasjonen, var jeg helt nummen i høyre ben. Jeg ble redd, men legen bare lo av meg og be meg være tålmodig. Jeg var så lettet. Jeg stolte hundre prosent på legen, og på den lille klinikken var det alltid sykepleiere til stede slik at jeg fikk svar på alle spørsmålene mine. Jeg trodde ikke det var vanlig å få så mye oppmerksomhet etter en operasjon, forteller hun.

Hun var oppe og gikk dagen etter operasjonen, men fikk erfare hvor viktig det er å ta det med ro etter en ryggoperasjon.

- Jeg ville ut å gå! Men da jeg bega meg ut på en 20 minutters tur dagen etter operasjonen, fikk jeg nesten kjeft. Det tar tid å komme seg.

Livet handler jo om å løfte, bære og bevege seg. Og ryggen er så viktig!

Tid for rekonvalens

Anne kom til Oslofjordklinikken gjennom Vertikal Helse. Hennes medisinske rådgiver ringte henne både før og etter operasjonen og sørget for nødvendig fysioterapi etterpå.

- Jeg vet ikke hvordan det hadde vært om jeg hadde brukt de offentlige tilbudene, men jeg tror neppe jeg hadde fått like tett oppfølging. Med helseforsikring blir du tatt hånd om. Jeg var imponert over hvor enkelt det var. Når du er syk, så har du ikke overskudd til å kjempe i systemet, sier Anne.

Hun er nå tilbake i jobb som selvstendig næringsdrivende coach. Hun må fremdeles gjøre øvelser og ta gi ryggen tid.

- Det har vært vanskelig å være hjelpeløs. Jeg er vant til å klare meg selv, og måtte jeg be om hjelp til alt. Da jeg kom hjem fra København, husker jeg at jeg tenkte: Er det begynnelsen på slutten av livet mitt? Det var så dramatisk for meg. Men når jeg la situasjonen min i trygge hender hos fagfolk, og aksepterte at jeg måtte gjennom en healing-periode, så er jeg både takknemlig og optimistisk. Og jeg har virkelig fått øynene opp for hvor viktig ryggen min er!

FAKTA OM PROLAPS

  • Prolaps er relativt vanlig. De aller fleste som har prolaps har faktisk ikke ryggsmerter.
  • Om det er god plass i ryggmargskanalen, kan man ha en prolaps i ryggen uten å kjenne noe som helst. Men om det er trange forhold i området rundt nerveroten, kan store ryggsmerter oppstå.
  • Smerten kan også stråle ut i benet/foten.
  • Prolaps som fører til smerte kommer vanligvis plutselig, men mange pasienter føler smerter og stivhet i ryggen lenge før den akutte forverringen.
  • Prolapsen kan trykke på nervevevet i ryggen og noen ganger gi alvorlige varige skader om det ikke behandles rett. Smerter, nedsettelse av følelse i huden og lammelse av kraften i benet eller foten kan bli permanente ved feil eller for sen behandling av prolaps i ryggen.
  • Ved akutt prolaps, er det vanlig å avvente situasjonen for å se hvordan den utvikler seg. Operasjon kan være aktuelt om smertene ikke bedres i løpet av noen uker.