- Det er i de gode tidene vi virkelig får bygget opp motstandskraft til å takle de dårlige periodene, sier Renate D. Nielsen, sykepleier og medisinsk rådgiver i Vertikal Helse.
Nielsen er en del av et spesialistteam i Vertikal Helse som arbeider med psykisk helse. Hver dag bistår hun og kollegaene mennesker som trenger hjelp med å håndtere psykiske plager som frykt, angst og depresjoner.
- De fleste som kontakter oss har gjerne vært hos lege og fått henvisning videre til psykolog. Sammen finner vi frem til den behandlingsformen som passer personen best, forklarer den kunnskapsrike sykepleieren.
Det kan være behandling hos privatpraktiserende psykolog, enten fysisk eller som videokonsultasjoner. I enkelte tilfeller er det også aktuelt å søke om behandling i det offentlige parallelt med oppfølging privat.
- Det er heller ikke slik at alle trenger å gå til psykolog. Det finnes ulike lavterskeltilbud som kan være en god støtte i en vanskelig livssituasjon (se nederst).

Symptomer å følge med på
Et spørsmål som kan dukke opp er hvilke faresignaler man bør være oppmerksom på når det gjelder den psykiske helsen.
- Å være nedstemt av og til er helt vanlig. Et psykisk eller kroppslig ubehag kan også være en helt normal reaksjon på at det er noe i livet vi trenger å endre på, forteller hun og utdyper:
- Kjenner du derimot kraftige symptomer som ikke går over og som har en sterk negativ påvirkning på livet ditt, bør du ta det på alvor.
Dette kan være uro, vanskeligheter med å sove, vondt i magen, hjertebank og svimmelhet. Noen opplever også at alt virker håpløst og at livet er så vanskelig at man ikke vet man skal gjøre.
- Mange går nok lenge og kjenner på at de ikke har det bra. Man bagatelliserer det og feier alle disse ubehagelige følelsene og tankene under teppet, sier hun og fortsetter:
- Jeg skulle så gjerne ønske at flere ble oppmerksomme på dette på et tidligere stadium. Jo tidligere vi anerkjenner at noe er galt og oppsøker hjelp, jo enklere kan også veien tilbake bli.
Bygg opp motstandskraften
Det er flere ting du selv kan gjøre for å bedre din psykiske helse, uansett om du har det bra eller kjenner at ting er litt vanskelig, ifølge Nielsen.
Her er hennes forslag, som er enkle å gjennomføre og som skaper overskudd i hverdagen.
Vær oppmerksom på tankene dine
Forsøk å legge merke til de små, positive tingene som skjer – sola, blomster eller fargerike blader, en hyggelig melding, god mat eller smilet til en venn.
Tenk på alt du får til, istedenfor å fokusere på det du synes du er dårlig på. Vær bevisst på hvilke tanker du har om deg selv og hvordan de preger deg.
Bygg relasjoner
Vi trenger alle tilhørighet og mening, et nettverk. Noen liker å ha mange mennesker rundt seg, mens andre trenger noen få eller bare én person.
Ring en venn, lag en avtale med noen, inviter på besøk eller bare slå av en prat ved kaffemaskinen.
Planlegg positive aktiviteter
Kjenn etter hva som gjør deg glad og sett av tid til å gjøre nettopp dette. Prioriter deg selv litt hver dag.
Vær aktiv
Fysisk aktivitet er med på å redusere stress, skaper overskudd og mestringsfølelse. Det er også en god arene for å være sosial.
La det bli en naturlig del av hverdagen din istedenfor ett punkt som «må» gjøres. Gå en tur hver kveld? Det er lov å legge lista lavt og gi seg selv en klapp på skulderen når det er gjennomført.
Fortsett å lære
Er det noe du alltid har drømt om å kunne? Lære et nytt språk, spille et instrument eller kanskje snekre eller strikke?
Det finnes mange ulike måter å tilegne seg ny kunnskap på. Du kan gå på kurs og møte andre likesinnede, lese en fagbok eller se på noen videoer på nett. Uansett hva du vil velger, vil du garantert vokse på det. Læring bidrar også til økt trivsel og mestringsfølelse.
Gi av deg selv
Smil, si hei og vis interesse og nysgjerrighet for dem rundt deg. Det skaper fellesskap, åpenhet og forståelse.
Synes du det kan være vanskelig, kan du for eksempel tenke at du skal hjelpe til med noe praktisk. Det trenger ikke å være annet enn å hente en kaffekopp til en kollega.
Snakk om det som er vanskelig
Ved å dele tanker og hvordan vi har det med andre blir det også lettere å gi og få støtte. Samtidig ufarliggjør og normaliserer vi det at alle har opp- og nedturer i livet.
Kjenner du at du trenger snakke med noen andre enn de nærmeste er det flere instanser som kan hjelpe deg. Fastlegen kan være et godt steg å starte.
Blir du henvist videre til psykolog, er det greit å vite at Vertikal Helse dekker et visst antall psykologtimer i året, samt tilbyr psykologisk førstehjelp ved kriser og mer akutte situasjoner.
Slik kan du få hjelp
OVERVINNE:
- Appen Overvinne er et godt selvhjelpsverktøy. Ved hjelp av lydfiler, videoer og øvelser får du konkrete teknikker for å håndtere ulike psykiske vansker.
- Opplegget er utviklet av norske psykologer og bygger på de samme prinsippene som tradisjonell behandling. Innholdet i appen tilpasses ut ifra dagsform og sinnsstemning, og hjelpen er tilgjengelig der du er når du trenger det.
- Overvinne kan benyttes alene eller sammen med behandling hos psykolog. Appen er tilgjengelig kostnadsfritt for Vertikal Helses kunder.
Andre lavterskeltilbud
Mange kommuner tilbyr blant annet mestringskurs og samtaleterapi uten henvisning fra lege. Ta kontakt med din kommune for å undersøke hva som finnes av relevante aktiviteter.