Publisert:

For Arne ble helseforsikringen livsviktig

Da Arne Lærum (78) fra Bergen deltok på en bratt og krevende fjelltur i 30 varmegrader, var det bare så vidt han kom seg ned igjen. Blodårene til hjertet hans hadde forkalket seg. Men med lynrask hjelp fra privat helsevesen er han i dag en frisk og rask pensjonist med planer om nye fjellturer.

- Jeg deltok på en tur i regi av Bergen Turlag den 14. juli, og på veien ned fikk jeg plutselig ikke puste skikkelig. Heldigvis kom jeg meg til slutt ned takket være hjelp fra tre andre deltakere. Neste dag bar det rett til fastlegen min for å finne ut av hva dette var. Der fikk jeg raskt henvisning til hjertespesialist, sier han.

Hos hjertespesialisten gjennomgikk Arne grundige undersøkelser. Fire dager var gått siden den strabasiøse turen ned fra fjellet, og bergenseren ble henvist til både røntgen og hjerteavdelingen på Haukeland sykehus. Samme dag sendte han kopi av henvisningen til Vertikal Helse der han hadde kjøpt helseforsikring. Det skulle vise seg å bli livsviktig.

Oppdaget raskt hjertefeil

Ved utgangen av 2013 hadde 400.000 nordmenn en eller annen form for forsikring mot helsekø ifølge Finans Norge. Noen er forsikret gjennom jobben, mens andre har gjort som Arne og kjøpt helseforsikring privat. Felles for dem alle er at de får raskere behandling gjennom å benytte seg av private helsetilbud.

Ti dager etter at Arne hadde kontaktet Vertikal Helse, ble han sendt til Unilabs Røntgen i Oslo, og videre til time på Aleris sykehus i Bergen. Resultatet var soleklart. Det ble påvist feil i hjertet.

«Når man blir syk, er det viktig å få rask diagnose og nødvendig behandling, derfor har vi en behandlingsgaranti som sikrer at du kommer til legespesialist innen 10 dager. I Arne Lærums tilfelle var dette helt avgjørende, sier Dr. Vidar Arnulf, tidligere medisinsk direktør i Vertikal Helse»

- Arne fikk plass på Varde Hjertecenter i Danmark med en gang. De sier at det skal være ett av Europas beste hjertesykehus, og det skriver jeg så gjerne under på. Overlege Sommer førte et tynt rør inn til hjertet via lysken for å se bedre hva som var galt, samt potensielt blokke ut forsnevrede områder i pulsårene til hjertemuskelen og sette inn “stent”.

- Han trakk røret tilbake med følgende informasjon: - Du bør opereres innen én uke. Den viktigste hovedgrenen av pulsårene til selve hjertemuskelen er i ferd med å bli helt tett og da vil du dø. Jeg kan operere deg klokken 18.00 i dag, men vi må snakke med Vertikal Helse først. Din ektefelle bør også komme hit så snart som mulig.

- Vertikal Helse godkjente heldigvis operasjonen raskt, og klokken 18.00 ble jeg kjørt inn på operasjonssalen, sier Arne.

Hadde vært død uten helseforsikring

Takket være rask behandling og en vellykket by-pass operasjon, der kirurgen koblet nye blodkar forbi forsnevrede områder slik at friskt blod fikk tilgang til hjertemuskelen, overlevde Arne en alvorlig hjertesykdom.

- For å sette mitt eksempel inn i et for meg livsviktig perspektiv ønsker jeg å nevne datoene jeg fikk i det offentlige helsevesenet. Da jeg kom hjem fra Danmark 22. august hadde det kommet et brev med innkalling til røntgen 16. september. Senere fikk jeg et brev fra hjerteavdelingen på Haukeland med innkalling til behandling den 30. oktober.

- Innen den tid hadde jeg, ifølge kirurgen som opererte meg, etter all sannsynlighet vært død grunnet hjertestans. Denne sammenlikningen mellom offentlig og privat helsevesen viser for meg verdien av å ha helseforsikring fra Vertikal Helse. For Arne og andre som han, kan en helseforsikring bety forskjellen på liv og død.

Stadig bruker helseforsikringen ved alvorlige sykdommer

Da vi startet Vertikal Helse i 1998 var det ingen av oss som trodde at våre kunder skulle anvende helseforsikringen på alvorlige sykdommer som kreft og hjerte-/kar. I dag ser vi at disse utgjøre 50% av våre behandlinger over kr 100.000.

- Det norske helsevesenet er blant de beste i verden, men for mange venter for lenge på den hjelpen de har krav på rask behandling, til rett tid er viktigst for oss i Vertikal Helse.

Dr. Vidar Arnulf – Tidligere Medisinsk Direktør

"Jeg takker så hjertelig for at de har et effektivt opplegg som kan redde liv"