Publisert:

Få oversikt over reseptene dine på nett

Resepter er ikke lenger på blå eller hvite lapper fra legen. Nå skjer det meste digitalt. Men visste du at du selv kan få oversikt over dine egne og dine barns resepter på nett?

I dag får de fleste elektronisk resept (e-resept) når legen skriver ut medisiner. En e-resept skrives ikke ut på papir, men sendes elektronisk fra legen din til en sentral reseptdatabase. Fordelen med e-resept er at den kan brukes på alle norske apotek – uavhengig av hvor du er i landet.

Når all informasjon er elektronisk, kan du også selv logge deg inn på nett for full oversikt over dine aktive resepter:

Her finner du en oversikt over dine resepter, og over antall utleveringer som gjenstår. Har du barn under 16 år har du også tilgang på disse. Eventuelle andre fullmakter vil også dukke opp.

Hvordan fungerer det?

Resepttjenesten på Min helse bygger på opplysninger om deg fra kjernejournalen, og vises derfor kun for personer som har en slik journal.

3,1 millioner innbyggere i Norge har nå fått sin egen kjernejournal. En kjernejournal samler de viktigste helseopplysningene om deg fra offentlige registre, kritiske opplysninger som legges inn av legen din og registreringer du selv gjør.

Les også: Hva vet du om din kjernejounal?

Om kjernejournal ikke er tatt i bruk i din kommune, bruker du mineresepter.no – som er tilgjengelig for alle.

For å logge deg inn på mineresepter.no trenger du elektronisk ID på høyeste sikkerhetsnivå.

Les hvordan du skaffer deg elektronisk ID på difi.no

Slik kommer du i gang

  • Logg inn på mineresepter.no
  • Velg elektronisk ID og følg instruksene på skjermen. Er det første gang du logger deg inn, vil du få opp en beskjed om samtykke. Trykk på Jeg samtykker hvis du godtar vilkårene.
  • Når du er logget inn vil du få en oversikt over aktive resepter.

Unngå venting på apoteket

Med e-resept kan du også spare tid ved å klargjøre resepten før du tar turen til apoteket. De fleste apotek-kjeder tilbyr nemlig klargjøring av e-resepter på nett. Gi beskjed til apoteket om at du planlegger å komme innom for å hente medisinene dine. På den måten kan farmasøyten gjøre den klar til du kommer og henter dem.

OM E-RESEPTER:

  • I perioden 2006–2010 ble e-resept utviklet og siden pilotert i to norske kommuner i regi av Helsedirektoratet.
  • I 2013 ble e-resept innført i resten av Norge.
  • I tillegg til innsyn i dine aktive resepter på mineresepter.no og Min Helse, kan du be om å få utskrift over de gyldige e-reseptene dine på apoteket eller hos bandasjisten.
  • En e-resept er bare tilgjengelig for de som behandler den. Systemet loggfører hvem som søker frem resepten og hva som blir gjort med den. For mer informasjon om e-resept: E-resept-telefonen (åpen mandag–fredag mellom 08.00–15.30): 800HELSE (800 43 573)

Kilder: mineresepter.no, helsenorge.no, Helsedirektoratet

Lignende artikler

Se alle