Vertikal-Helse-Stress-ned-10-tips

Publisert:

Ønsker du å stresse ned? - Styr etter gleden

Kjenner du kloen i nakken? Hører du stemmen som hvisker «nå ligger du etter skjemaet igjen» ? Liv Moger kjente hvordan stress satt seg i kroppen. Men så begynte hun å puste.

Veldig mange av oss velger en livsstil med høyt tempo, knappe frister og mange krav. Motivasjonen bak et høyt ambisjonsnivå, kan være både lønn og anerkjennelse. Men når blir det til stress? Vi har snakket med Liv Moger. Hun kjente selv alle konsekvensene av stress, før hun tok et veivalg. - Jeg var hadde utsatt meg selv for fysisk og psykisk stress i mange år. Jeg sov dårlig, var nedstemt og hadde det ikke bra. Det presset seg frem en livsendring, forteller Liv Moger som fant sin vei ved å leve med kroppen istedenfor med hodet.

Oppturer og nedturer med stress

- Husk at du har to former for stress. Positivt stress kan være en drivkraft som hjelper deg å nå målene dine, og det bygger selvfølelse. Men negativt stress er det som setter seg i kroppen, det som er konstant og gjør at du ikke kommer ned i turtall, sier Liv Moger. Hun jobber som samtaleterapeut og underviser i yoga og meditasjon. Hun møter daglig mennesker som sliter med å gire ned.

- Hva skjer med en bil som hele tiden kjører i fjerde gir? Når vi blir stressa, må vi finne igjen balansen i det autonome nervesystemet, regulere gassen og bremsen i kroppen, smiler Liv Moger.

Etter en årrekke i hotell- og restaurantbransjen valgte hun å følge en drøm om å utforske menneskesinnet. Og det hun fant var enklere enn hun trodde.

«Senk lista. Gi litt mer blanke. Kople av hodet. Kople på kroppen. Kople på pusten.»

Vi er fortsatt huleboere

- Vi må til det primære for å finne årsakene til stress. Stress er nemlig kroppens fryktreaksjon. Det er en automatisk respons på fare. På dette punktet har ikke vi mennesker forandret oss siden den gangen vi bodde i huler, forteller Moger.

Forskjellen på oss og steinalderfolket er at vi heiser opp skuldrene og setter oss ned foran datamaskiner med mobiltelefoner.

Liv Moger tror vi har en del å lære av dyrene når det kommer til stresshåndtering.

- Når en antilope blir jaget av en løve, løper den i vill fart over savannen drevet av frykt. Om den slipper unna døden, gjemmer den seg bak en busk og står lenge og rister etterpå – for å riste av seg opplevelsen.

Vertikal-Helse-stress-ned-frisk-luft

Så skal vi også riste oss litt gjennom dagen?

- Ja! Hopp litt, dans litt, vask huset – eller hyl og skrik litt! Få det ut slik at det ikke setter seg i kroppen, for det er når frykten for å ikke strekke til setter seg i kroppen – det blir til negativt stress, forklarer Liv Moger.

For høyt tempo i hverdagen kan gi ujevn døgnrytme og for lite søvn. Dette kan forsterke stressrelaterte lidelser som muskelspenninger, stiv nakke, vond rygg, redusert immunforsvar og økt fare for utbrenthet og psykiske lidelser. Vi ba Liv Moger om en helt konkret liste med tips for å mestre hverdagen litt bedre:

Stress ned

10 tips for en mer harmonisk hverdag:

  • Bruk det du alltid har med deg: Pusten. Fokuser oppmerksomheten på pusten. Tankene våre er alltid i fortid eller i fremtid. Mens kroppen er her og nå. Og i kroppen er pusten. Er du i en stresset situasjon: Gå på toalettet, sett deg ned og pust.
  • Ikke la det å ta det roligere bli enda en ting å prestere. Det er mange måter å meditere på. Ta tre minutters pauser. Steng resten av verden ute og spør seg selv hvordan du har det.
  • Gi litt mer blanke. Gi slipp på alt du ikke trenger å forholde deg til akkurat nå. Si til seg selv: Pytt sann. Det er ikke så farlig om jeg ikke får trent i dag, ikke får bakt den kaka, vasket det gulvet eller tatt den telefonen. Det er lov å sette ting på vent.
  • Dårlig samvittighet? Den er i så fall bare din. Ingen andre sin. Kast den ut av vinduet. Den kan ikke brukes til noen ting.
  • Le litt mer av deg selv. Ikke ta deg selv så høytidelig. Det er det nemlig ingen andre som gjør.
  • Ikke les livsstilsmagasiner.
  • La være å sammenlikne deg med andre. Husk at når du gjør det, sammenlikner du din egen innside med andres utside. Og det er urettferdig det. Ingen andre kan leve ditt liv. Og du kan ikke leve andres.
  • Har du en tankekvern som forteller deg alt du burde og skulle? Bli oppmerksom på hva som foregår i skravleboksen. Finn ut hva som setter i gang den gale apekatten!
  • Gjør mer at det du vil, mindre av det du tror du må. Finn balansen mellom aktivitet og hvile.
  • Bruk gledesprinsippet: Tenk de tankene som gjør deg glad.
  • FYSISKE SYMPTOMER

    - Hjertebank


    - Rastløshet


    - Skjelvende hender


    - Mageproblemer


    - Manglende appetitt

  • STRESS ØKER RISIKOEN FOR

    - Hodepine


    - Nakke-, skulder- og ryggsmerter


    - Svie i mellomgulvet/sure oppstøt/kvalme


    - Svimmelhet


    - Tretthet


    - Søvnproblemer


    - Angsttilstand


    - Depresjon


    - Utbrenthet


    - Hjerte-karsykdom

  • PSYKISKE SYMPTOMER

    - Utilfredshet


    - Manglende lyst til å gå på jobb


    - Manglende konsentrasjon


    - Frustrasjon og irritasjon


    - Tilbaketrukkethet


    - Følelsesmessig ustabilitet

Lignende artikler

Se alle