Vertikal-Helse-samtale-psykisk-helse

Publisert:

Kjenner du noen som sliter? 6 tips til å starte en samtale om psykisk helse

Du trenger ikke å være problemløseren eller vente på det riktige tidspunktet.

Én av to nordmenn vil i løpet av livet oppleve psykiske vansker. Til tross for at disse plagene er svært vanlig, synes de fleste av oss at det er krevende å snakke om det.

Kjenner du noen som sliter, vis at du bryr deg, råder Renate D. Nielsen, medisinsk rådgiver i Vertikal Helse.

- Du trenger ikke å ha løsningen på alle problemene for å kunne hjelpe. Det viktigste er å være til stede og lytte, forklarer den erfarne sykepleieren, som tilhører Vertikal Helses spesialist-team innen psykiske helse.

Nielsen og kollegaene tar hver dag imot og hjelper mennesker med ulike psykiske plager - fra uro, stress og søvnproblemer til angst og depresjoner. Varme, omsorg og oppdatert kompetanse er ledetråder i dette verdifulle arbeidet.

Her er Nielsens beste tips til å starte den vanskelige samtalen om psykisk helse.

Still åpne spørsmål

«Går det bra?» er lett å avfeie med et ja. Spørsmålet kan oppfattes som ren høflighet og det innbyr ikke til noe videre samtale.


«Hvordan har du det?» eller «hvordan går det?» er åpne formuleringer. Her inviterer du den andre til å fortelle om sin situasjon på egne premisser.

Vertikal Helse Verdensdagen for psykisk helse Renate2 2

Del egne opplevelser

Har du selv kjent på tunge tanker eller hvordan det er å ha det vanskelig psykisk, bidrar du til mer åpenhet ved å dele dine erfaringer.

Start for eksempel med å si «Denne pandemien har gjort noe med meg, kjenner jeg. Hvordan har du hatt det i det siste?»

Spør flere ganger

Det er opp til den andre å bestemme hva og hvor mye som skal deles. Av og til lar vi likevel være å si noe da vi ikke ønsker å være til bry eller vil bekymre dem rundt oss.

Tror du at dette kan være tilfellet, spør gjerne igjen. For eksempel: «Er du sikker? Jeg er her om du trenger noen å snakke med». Da viser du at du bryr deg og at døren står åpen når vedkommende er klar for det selv.

Det riktige øyeblikket er nå

Ikke bruk tid på å lete etter det helt riktige øyeblikket for å ta dette opp. Gjør det heller til en del av en vanlig samtale.

Ofte er det enklere å snakke om de vonde eller tunge tingene mens man gjør noe annet. Kanskje skapes det et rom for nettopp disse samtalene under en kjøretur eller en gåtur i parken med en kaffe?

Øyekontakt og fysisk nærhet er fint, men ikke alltid nødvendig. Det kan være lettere å åpne seg hvis man snakker på telefon eller skriver det som melding.

Vertikal Helse Overvinne 1920x1080

Relatert artikkel

Overvinne - en lettere måte å få psykologisk hjelp

Overvinne er hjelp gjennom e-terapi som skal gjøre det lettere for mennesker som trenger metoder/tek...

Kunsten å lytte

Vi vil så gjerne hjelpe ved å dele egne opplevelser og erfaringer. Forsøk å la være. Det er veldig fint å få snakke uten tilbakemeldinger eller meninger fra andre. Tenk at din viktigste jobb er å lytte og støtte, og ikke være en problemløser.

Møt følelsene med empati og forståelse uten å gi råd. «Det høres ut som en vanskelig situasjon» eller «Jeg er glad du deler dette med meg. Du er sterk».

En annen teknikk er å gjenta noe av det personen sier, for eksempel de siste ordene, som en bekreftelse på at du lytter.

Spør om lov

Vil du komme med noen råd, spør om vedkommende synes det er greit. På den måten beholder han eller hun kontrollen selv.

«Vil du at jeg skal fortelle om hva som fungerte for meg når...?»

«Jeg leste her om dagen om en selvhjelpsapp. Vil du høre mer?»

«Jeg kan godt bli med deg til legen hvis du vil. Si ifra.»

Psykisk hjelp og støtte når du trenger det mest

Få rask og kyndig hjelp med If og Vertikal Helses helseforsikring. Følgende er inkludert:

  • Tilgang til selvhjelpsappen Overvinne, med et velprøvd terapiopplegg utviklet av norske psykologer. Kan brukes alene eller i kombinasjon med behandling hos psykolog
  • 10 timer hos psykolog etter henvisning fra lege. Fysisk, på video eller i kombinasjon ettersom hva som passer deg best
  • Psykologisk førstehjelp
  • Personlig oppfølging av medisinsk rådgiver
Les mer om helseforsikring

Lignende artikler

Se alle