Vertikal-Helse-sovemedisiner

Publisert:

Vær forsiktig med sovemedisiner

Når nettene går og søvnen uteblir, kan det være fristende å ty til medikamenter for å få bukt med problemet. Ifølge Helsedirektoratet er det viktig å bruke sovemedisin med omhu.

Sovemedisiner kan deles inn i følgende kategorier:

  • Benzodiazepiner. Forkorter innsovingstiden, øker søvnlengden og har muskelavslappende og angstdempende effekt. Pasienter som bruker benzodiazepiner over lengre tid rapporterer om bieffekter og tilbakefall, og hver tredje bruker blir avhengig av medikamentet.
  • Bezodiazepinelignende midler (z-hypnotika). Forkorter innsovingstid, forlenger søvnens varighet og minsker antall nattlige oppvåkninger. Færre bivirkninger enn benzodizepiner.
  • Antihistaminer. Virker søvndyssende og øker søvnlengden.
  • Melatonin. Virker på en annen måte enn de tradisjonelle sovemidlene, og finnes i både reseptbelagte og reseptfrie varianter. Vanlig melatonin benyttes ved søvnforstyrrelser, mens en annen variant (circadin) er indisert ved insomni hos personer over 55 år. Anbefales ikke for barn og unge under 18 år grunnet utilstrekkelig kunnskap om effekt og sikkerhet.

På kort sikt fungerer sovemedisin godt for mange, men effekten forsvinner gjerne etter bare noen få ukers bruk. Den dype søvnen forstyrres, og du kan føle deg mindre opplagt dagen etter. Det er generell enighet om at sovemedisiner må benyttes med forsiktighet. Les mer på Helsedirektoratets hjemmesider, og husk:

Snakk alltid med lege, farmasøyt eller sykepleier om råd før du vurderer å bruke sovemedisin.

Lignende artikler

Se alle
Vertikal Helse 1425511652 søvn
Forebygging, Produkter og tjenester, Psykisk helse, Sykdommer og plager, Tips og råd

De 7 beste tipsene til deg som vil sove bedre

Omtrent en tredjedel av livet ditt brukes til å sove, og timene i drømmeland har stor betydning for den fysiske og psykiske helsen din. Vi har spurt søvnekspert Kristine Gjendemsjø om oppskriften på god natts søvn.

Les mer