Publisert:

Vannet og maten som kan gjøre deg syk

Her er forholdsreglene du bør følge for å unngå salmonella og campylobacter under ferie- og grillsesongen.

Forekomsten av mat- og vannbårne infeksjoner øker om sommeren, og mye av grunnen tilskrives feriereiser til utlandet. Mange populære reisemål ligger nemlig i områder med høyere forekomst av bakterieinfeksjoner enn i Norge, ifølge Matportalen.no.

Det er spesielt salmonella – som er svært sjelden i norske husdyr, matvarer og drikkevann – som smitter nordmenn på sydentur.

Disse to rådene er viktige for deg som vil unngå den såkalte sydenmagen:

 • Ikke drikk vann fra kranen, og unngå isbiter. Velg vann som er fremstilt av nykokt vann, eller mineralvann på flaske med forseglet kork.
 • Velg kokte, bakte eller stekte retter, som er tilberedt rett før de spises. Lunken mat kan bli forurenset med bakterier.

Campylobacter vanligst innenlands

Heller ikke her hjemme er du trygg. Forekomsten av innenlandssmitte, spesielt campylobacter, øker nemlig også i sommersesongen.

Det er det to hovedgrunner til:

 • Utilstrekkelig hygiene og varmebehandling i forbindelse med grilling
 • Bruk av ikke-desinfisert drikkevann fra brønner, bekker, innsjøer og elver

Det viktigste du – og andre – kan gjøre for å unngå infeksjon, er å følge generelle hygieneregler. Vask hendene før matlaging, mellom håndtering av ulike råvarer, før du spiser og etter toalettbesøk.

Er det du som er grillmester?

Husk følgende:

 • Hold maten kjølig helt til den legges på grillen
 • Frossen mat skal være helt tint før du legger den på grillen
 • Marinade som er brukt på rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt
 • Vent med å legge kjøttet på grillen til kullet er glødende og har fått en grå overflate
 • Grillmaten bør vendes ofte. Flytt den rundt på grillen for å få jevn steking
 • Alt fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal gjennomstekes. Selv om kjøttet er godt stekt på overflaten, er det ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt på innsiden. Saften fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa
 • Rå og tilberedt mat bør holdes fra hverandre. Unngå at ferdiglaget mat legges på fjøl eller tallerken hvor rå mat har ligget. Vask eller bytt redskaper for tilberedning av forskjellige råvarer

Oppsøke lege?

Ifølge Folkehelseinstituttet blir det hvert år registrert 5000-7000 tilfeller av mat- og vannbårne infeksjoner, men det er bare toppen av isfjellet. Kvalme, oppkast, diaré og magesmerter til tross: De fleste som blir syke går nemlig ikke til legen, og dermed blir ikke tilfellet registrert.

For de fleste varer ubehaget heldigvis kun noen dager uten behandling. Oppsøk lege om du også opplever følgende symptomer: Feber, blodig diaré, alvorlig smerte eller tegn på dehydrering som svimmelhet, økt hjertefrekvens, muskelsmerter eller tretthet.

Med helseforsikring hos Vertikal Helse har du tilgang til døgnåpen helsetelefon.

Lignende artikler

Se alle