Publisert:

Redusér ventetiden på gastroskopi fra ett år til ti dager

Det skal ikke påstås at gastroskopi er like smertefritt som å måle blodtrykket, men som med så mye annet i livet er det gjerne ventetiden på undersøkelsen som er verst - og i enkelte regioner kan denne være på over ett år. Det finnes likevel en måte du kan korte ned ventetiden på.

Å få utført gastroskopi er kanskje ikke så behagelig, men i mange tilfeller er det livsnødvendig da det noen ganger kan være vanskelig å gi riktig diagnose. Dette gjelder kanskje spesielt magesmerter som gjerne er diffuse, og som kan være alt fra forstoppelse til kreft.

Hva er gastroskopi?

Det er undersøkelse av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen der man ser etter sykdomsforandringer i slimhinnen. Dette kan være svulster, betennelser eller sår. Det brukes en meterlang, centimetertynn og bøyelig slange med et lite fiberoptisk vidvinkelkamera som overfører digitale videobilder til en skjerm.

Gastroskopi gjøres etter at man har undersøkt andre symptomer, men ikke funnet noen årsak.

Når bør du undersøkes med gastroskopi?

 • Magesmerter
 • Blødninger fra tarmkanalen
 • Magesår
 • Svulst eller polypper i magesekken
 • Cøliaki
 • Betennelse i og innsnevring av spiserøret
 • Halsbrann
 • Kronisk sure oppstøt

Før undersøkelsen

Du trenger ikke forberede deg spesielt, men hvis du bruker insulin, koagulasjonshemmere, syrenøytraliserende eller blodfortynnende må medisinen justeres i samråd med fastlegen din. Eksempelvis skal ikke Marevan tas de siste to til fire dagene før undersøkelsen og Albyl-E de siste fem dagene, da disse kan forårsake blødninger. Fem dager gjelder også for giktpasienter som bruker NSAID.

Du må møte fastende slik at ikke mat blokkerer gastroskopet. Du kan derfor ikke spise, og heller ikke drikke eller røyke de siste seks timene før undersøkelsen.

Selve undersøkelsen

 • Mens du ligger på en seng får du først lokalbedøvelse, og så føres gastroskopet forsiktig ned i spiserøret. Etter at kameraet har kommet i magesekken blåses det inn litt luft, slik at man får god oversikt. Slangen har hjul som gjør det enkelt å manøvrere, og en tang som kan ta vevsprøver. I tillegg kan slangen utstyres med en slynge som kan brukes som lasso rundt polypper og svulster, og brenne dem av med strøm. Dette høres kanskje ille ut, men det er relativt smertefritt og man blør svært lite.
 • Hele undersøkelsen tar ikke mer enn fra fem til 30 minutter og blir som regel gjort uten at du behøver å bli innlagt på sykehuset. Unntaket er hvis du har fjernet store polypper som gjør at du kan få blødninger - da kan det være du må bli natten over.
 • På grunn av lokalbedøvelsen bør du ikke kjøre bil de første timene etter undersøkelsen.
 • Resultatet blir klart innen fire uker. Hvis det kreves flere kontroller, annen oppfølging eller operasjon tar fastlegen eller legen som foretok undersøkelsen seg av dette for deg.

Fra ett år til ti dagers ventetid på gastroskopi

Selv om det kan være skremmende å lese om gastroskopi er det enkelt og ufarlig, og gir ingen bivirkninger. De fleste som har tatt undersøkelsen melder om få ubehag.

Det verste med gastroskopi er heller lang ventetid som kan forverre både sykdom og psyke. I enkelte sykehusregioner er det ett års ventetid eller mer. Det er lenge hvis det foreligger mistanke om for eksempel kreft og du helst vil ha behandling her og nå.

Venter du på å få gastroskopi? Mange gruer seg gjennom en kanskje unødvendig lang ventetid. Har du allerede helseforsikring hos Vertikal Helse kan vi hjelpe deg med å få bestilt undersøkelsen når du har henvisning fra din fastlege. Du er garantert spesialistvurdering innen 10 arbeidsdager.

Hvis du ikke har helseforsikring kan vi hjelpe deg med medisinske råd, fritt sykehusvalg eller gastroskopi hos en privat klinikk. Du kan lese mer om dette på Vertikal Formidling.

Hos Vertikal Helse er du i trygge hender.

Jeg har helseforsikring