Skrevet av Johanne Marie Jørlo, fysioterapeut og medisinsk rådgiver i Vertikal Helse.
Har du brent deg på stekeovnen noen gang? Da har du lært deg å være forsiktig med å ta ut stekeplaten. Du fikk nemlig en lynrask respons om at varmen skapte ubehag, og læringen ble umiddelbar.
Slik er det dessverre ikke med levevaner.
Konsekvensene av dårlige levevaner, i form av sykdom, kommer først til uttrykk etter lang tid. Derfor er det gjerne vanskelig å registrere at man har en uvane, å bli bevisst konsekvensene av uvanen – og å finne motivasjon til endring.
Finn motivasjon: Ta et aktivt valg
Uvaner kan være spesielt vanskelige å vende når de gir oss en umiddelbar belønning. For eksempel vil nytelsen av en sigarett – i et gitt øyeblikk – oppleves som større enn frykten for å utvikle KOLS eller hjertesykdom. Handlingen kjennes uskyldig, og det det føles trygt å tenke på at man kan slutte «når som helst».
Samtidig har de fleste av oss et ønske om god helse og har i bakhodet at «det er helseskadelig å røyke». For å bøte på det manglende samsvaret mellom kunnskap og atferd må du rett og slett ta et aktivt valg. Ikke bagatelliserer handlingen («det er ikke så farlig»), men søk endring: «Jeg vil slutte å røyke.»
Utforsk gjerne følgende spørsmål:
- Hva opplever du som bra med din nåværende livsstil?
- Hva opplever du som mindre bra?
- Finnes det noen ulemper ved å endre livsstil?
- Hvilke fordeler vil det gi deg ved en endring?
Lag en plan
Mange setter i gang – gjerne ved starten av et nytt år – med skyhøye ambisjoner: nå skal alle endringene gjøres med én gang! En slik tilnærming kan fort bli overveldende. Da er det bedre å heller ta én ting om gangen:
- Velg ett problem eller uvane som du vil jobbe med
- Tilføy nye vaner gradvis, etter hvert som du når målene dine
- Falt du tilbake i gammelt spor? Det skjer, det er ingen skam å starte på nytt
- Husk: Varige resultater får du ikke av en «quick fix», men av endringer du klarer å opprettholde. Dette gjelder både trening og kosthold
- Positiv vinkling: Ønsker du å bedre ditt kosthold er det bedre å tilføre en sunn råvare enn å ha fokus på å fjerne den usunne.

Etabler en felles kultur – kanskje på jobb?
Å endre vaner kan være vanskelig alene. Det å få med seg en partner, venner og kollegaer kan gi økt motivasjon, støtte og være til inspirasjon.
Kulturen rundt oss har mye å si for handlingene våre. Ta for eksempel jobben din, en underkommunisert arena og utgangspunkt for å skape gode vaner. Hør gjerne med arbeidsgiveren din om hen kan legge til rette for noe av følgende:
- Trening i arbeidstiden. Både i form av grupper og individuell treningstid. Kanskje stifte et bedriftsidrettslag?
- Aktivitetskonkurranser. Skritt-tellerkonkurranser over en avgrenset tidsperiode, månedskonkurranser og Holmenkollstafetten.
- Aktive møter. Seminarer med aktive avbrekk og teambuilding.
- Sunn mat. Frukt og grønt som møtemat, kantineordning med sunne, plantebaserte alternativer.
- Aktiv transport til og fra jobb. Sykkelstativ. Valg av kontor nær sykkel og gangvei.
- Individuell tilrettelegging. Trivselssamtaler som kan identifisere og redusere psykososiale stressfaktorer.
Sjekk også ut:
- BareDu: apper, verktøy og råd til deg som vil endre livsstil
- Treningsappen Strava
- NTNU sitt 7 ukers treningsprogram
- Aktivitetshåndboken, en bok om fysisk aktivitet ved ulike sykdommer for helsepersonell
Har du en sykdom, er usikker eller står fast, kan endring av levevaner være et tema å tå opp med legen eller et annet helsepersonell. Husk at med helseforsikring fra Vertikal Helse har du tjenesten KRY inkludert – og får legetime på mobilen, helt uten reisetid og venterom.
