Vi har snakket med Liv Moger om det å føle seg bra. Moger er samtaleterapeut, yoga- og meditasjonslærer. Hun er overbevist om at balanse og det å lytte til kroppen er nøkkelen, både til velvære og til god fysisk form.
- Jeg tror at en sunn kropp er en kropp i harmoni, og det er ikke mulig å presse kroppen til balanse. Når alle andre roper «opp og ut!», har jeg litt lyst til å si det stikk motsatte: Legg deg ned på gulvet og ligg der en stund. Kjenn etter, og spør kroppen hva den trenger.
Alle aktiviteter skal måles og registreres
American College of Sports Medicine er regnet som en av de største organisasjonene i verden innen forskning på trening. Hvert år publiserer de en liste over hvilke treningstrender som kommer til å prege året. I 2016 er det bærbar teknologi som topper listen.
«Bærbar teknologi gjør at du når målene dine. Du kan overvåke prosessen, sette delmål og følge progresjonen din tettere enn hva som har vært mulig tidligere», skriver de som selger duppedingsene som skal hjelpe oss i form.
Apper og armbånd som måler aktivitet er blitt en del av hverdagen for veldig mange. Reima, den finske giganten innen utendørsklær for barn, syr nå sensorer inn i klærne som skal måle og premiere barnas aktivitet. Aldri før har vi registrert flere kalorier, treningstimer og kilometer. For noen fungerer dette åpenbart som motivasjon. Men mange dingser vi fikk til jul, legges også i skapet før påske.
Men fungerer det for alle?
Liv Moger har møtt mange som ønsker en endring i livet sitt. Hun er overbevist om at endringene må komme innenfra.
- Vi blir presentert for apper, treningskurer og personlige trenere, og det er liksom ikke måte på hvor mye hjelp vi skal få utenfra. Det er litt bakvendt, for når vi ønsker å endre oss, så må vi jo gjøre det selv, sier Liv Moger og fastholder verdien av å legge seg ned på gulvet en stund:
- Om du ønsker en endring i livet, så vil jeg be deg legge deg ned og slappe av litt. Legg fra deg hodet noen minutter og kjenn etter hva kroppen har lyst til å gjøre. Om fire mil på ski er riktig for deg, så gjør du det. Men kanskje har kroppen like godt av en rusletur i nabolaget eller en svømmetur i svømmehallen?
Men hva om alle nyttårsforsetter forsvant ut med juletreet i januar og TV-en frister mye mer enn treningssenteret? Hva om kom-i-form-til-bikini-sesongen-bildene skaper frykt og avsky og dørstokkmila føles uoverkommelig. Hva da?
- Da skal du få lov til å ligge på gulvet litt til. Strekk armene over hodet, krøll deg sammen til en ball. Og så gjør du det en gang til. Start i det små. Og trenger du aller mest å slappe av akkurat nå, så kommer motivasjonen når du er klar. Etter hvert vil du lære å forstå hva som er sløvhet og hva som er reelle behov, sier Liv Moger.

Hva er egentlig en sunn kropp?
Liv Moger forkaster ikke gode intensjoner og verdien av en app eller en kur for å komme i gang med trening eller vektreduksjon. Men hun legger vekt på at harmoni er noe som bygges opp over tid. Det er ikke det du gjør i januar og februar som har effekt på lang sikt, mener hun.
- Det er hverdagen gjennom hele året som skaper livsstilen din og som kan gi deg bedre helse og god energi. Jeg tror en sunn kropp er en kropp som fungerer i forhold til sine forutsetninger. Og forutsetningene våre er jo litt forskjellige, sier Liv Moger.
Ingen kropper er like. Hva som motiverer oss og inspirerer oss avhenger av opplevelsene vi har hatt. Og dermed er kanskje ikke løsningen lik for alle.
- Om du vet at du bør legge om kostholdet, så kan det være verdifullt å finne ut hvorfor du har spist som du har gjort frem til nå. Hva er det kroppen din mangler, og som gjør at kroppen din tror den har behov for sukker eller fet mat?
Liv Moger er opptatt av at vi er skrudd sammen litt forskjellig, og hun trekker paralleller helt fra tradisjonell kinesisk medisin og den eldgamle indiske læren om Ayurveda, til moderne forskning på blodtyper.
- Behovene varierer fra person til person. Hvem du er, kan påvirke hvordan du tar opp energi. Ofte er løsningen å bli litt bedre kjent med seg selv. Og når du kjenner deg selv, er det lettere for kroppen å finne harmoni. Da vil kroppen kanskje fortelle deg at du ikke trenger en tre timers middagslur, men at det holder med 20 minutter hvile? Da vil du intuitivt vite at du ikke trenger hele sjokoladeplaten, men at det holder med en liten bit.
Mindre burde, skulle, må
I fjor snakket vi med Liv Moger om stress, og for mange er det knyttet veldig mye stress til dette med kropp og trening. Moger mener at dette er helt snudd på hodet. Hun er overbevist om at god helse er knyttet opp mot velvære, og at treningspress og negativt stress fører til skyldfølelse.
- Når vi sier til oss selv at vi «burde slik, skulle gjort og må gjøre», så skaper vi dårlig samvittighet. Dette fører til skyldfølelse som igjen skaper et dårlig selvbilde, og det kommer det som kjent ikke noe godt ut av, sier Liv Moger og minner oss på hva stress gjør med kroppen:
- Husk at når kroppen stresser, så hindrer stresshormonene kroppen i å ta opp vitaminer, mineraler og sporstoffer. Så om du propper i deg kosttilskudd mens du stresser, så kaster du faktisk penger rett ut av vinduet.
Sammenlikne deg med deg
TV-en flimrer med bilder av idrettshelter med medaljer, bloggere uten filter og filmstjerner med designerkjoler. Det er ikke bare tenåringsjenter som kjenner presset. Liv Moger mener det er fryktelig urettferdig å sammenlikne sin egen innside med andre utside:
- Alle kan ikke bli Therese Johaug. Det er ikke galt å ha idealer eller ledestjerner i livet. Men du gjør det så mye enklere for deg selv om du leter etter motivasjon på innsiden.