Vertikal-Helse-smartklokke-oppdage-sykdom

Publisert:

Kan smartklokken din brukes til å oppdage sykdom?

Helseteknologien er i rask utvikling, dingsene våre blir stadig smartere – og mer spisset mot helse. Nå kniver teknologigiantene om å lage kroppssensorer som kan måle helsedata som puls, EKG og blodtrykk like nøyaktig som medisinsk utstyr.

Sjansen er stor for at du har en rundt håndleddet allerede – eller kommer til å ha det innen kort tid. Smartklokkene har tatt landet med storm, mye takket være treningsfunksjoner som enkel pulsmåling og GPS-sporing.

- Verdien av en smartklokke kan være stor for deg som har et ønske om å bli mer fysisk aktiv eller å gå ned i vekt. Da kan du også bruke klokken til å minne deg på at du skal trene, og du kan bli motivert av å registrere progresjonen din, mener Fredrik Halvorsen, medisinsk direktør i Vertikal Helse.

Måling av EKG, blodtrykk og stress

De fleste smartklokkene har innebygde pulsmålere og bevegelsesmålere, og i årene fremover kan vi regne med å se flere og mer nøyaktige sensorer som skal kunne overvåke helsen vår, for eksempel:

  • EKG. Apples nyeste smartklokke har en EKG-app som lar deg måle pulsen og hjerterytmen din, og deretter se etter atrieflimmer (AFib), som er en type uregelmessig hjerterytme.
  • Blodverdier. Norske Predictor Medical jobber med å utvikle en kroppsbåren sensor som kan måle blodsukkernivået uten at du må stikke noe gjennom huden.
  • Søvn. Algoritmene som beregner søvnkvalitet basert på bevegelser og puls blir stadig bedre og mer avanserte.
  • Stress. Allerede i dag kan mange av smartklokkene fortelle deg hvor stresset du er. De tar utgangspunkt i pulsmåleren og ser på variasjonene i hjerteslag for å indikere stressnivået.
  • Blodtrykk. Japanske Omron har utviklet en smartklokke som har en innebygget blodtrykksmåler i selve reima.
  • Oksygenmetning. Fremtidige Apple Watch-modeller skal kunne måle oksygennivået i blodet. Om nivået synker betraktelig vil brukeren bli varslet om dette.

- Allerede nå vil det være tilfeller hvor du faktisk kan oppdage tegn på sykdom ved hjelp av informasjonen du får av klokken. Med internet of things og 5g-nettet på vei, vil dette bare utvikle seg. Vi er helt i startgropen, sier Fredrik Halvorsen.

Vertikal Helse 1177715941 smartklokke lege

- Ta med klokkedata til legen

Du kan altså ta med deg smartklokken din til legen og diskutere hva helsedataene dine betyr. Kanskje gjør det at du lærer litt mer om kroppen din:

- Legen kan for eksempel forklare at det er helt normalt at pulsen går litt opp og ned innimellom. Har du et sunt forhold til egen helse og teknologi, kan smartklokken fint brukes i kombinasjon med legebesøk, mener Halvorsen.

Verre er det om du har helseangst og bekymrer deg unødig for helsen din.

- Det kan selvsagt ha en negativt forsterkende effekt å ha tilgang til mer eller mindre nøyaktig helsedata rundt håndleddet døgnet rundt. Husk også at du ikke kan stole 100 prosent på en smartklokke og at klokkene per i dag ikke oppfyller kravene til medisinsk utstyr, avslutter Fredrik Halvorsen.

Lignende artikler

Se alle