Publisert:

Når jula er noe du gruer deg til

En av fem nordmenn sier de har opplevd ensomhet og opplevelsen av det å føle seg utenfor i det som skal være årets fineste uke. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre?

Det er i UNICEFs landsdekkende undersøkelse fra 2016 at hele 19 prosent av de spurte svarer at de selv har opplevd ensomhet og utenforskap i julehøytiden. Resten av svarene i undersøkelsen er like nedslående:

  • 400.000 nordmenn gruer seg til jul
  • Én av ti gruer seg til førjulstiden og julen
  • Ti prosent sier de føler seg mer ensomme i julen enn ellers på året
  • 11 prosent svarer at de føler seg triste i julen
  • 16 prosent svarer at julen forsterker følelsen av dårlig økonomi

For høye forventninger

– Julen kan være vanskelig fordi vi har så store forventninger til hvordan den skal være, forteller Robert Speare, spesialist i klinisk voksenpsykologi og leder av bemanningsselskapet Speare AS.

– Helt fra barndommen har vi hatt drømmer og forhåpninger om julen. Samhold med familien. Fine gaver. Dessverre er ikke dette en luksus alle i Norge har. Mange føler seg ensomme, og mange sliter med det økonomiske i forbindelse med julefeiringen, fortsetter han.

Om man klarer å tilpasse forventningene sine til livssituasjonen sin, er det ikke nødvendigvis et problem at julefeiringen ikke blir «perfekt» eller at pengene ikke strekker helt til, forklarer psykologen. Dessverre er ikke det alltid like enkelt.

– Mange prøver å oppnå det uoppnåelige, og begynner å kjenne på følelsen av å ikke strekke til. Slike tanker påvirker selvbildet negativt, sier Speare.

Se oversikten over hjelpetelefoner og nettsteder på psykiskhelse.no

Vertikal Helse Robert Speare Vertikal Helse Robert Speare

Du er den viktigste julegaven

Er du én av dem som gruer seg til jul? Robert Speare har noen generelle råd som forhåpentligvis kan være til hjelp:

– Husk at du alltid har mulighet til å påvirke din egen livssituasjon. Det er fort gjort å bli selvkritisk og passiv, i stedet for å gjøre det beste ut av situasjonen. Kanskje må du endre perspektiv. Om det er samholdet du savner, kan det være så enkelt som å prøve å finne én venn å dele jula med, ikke stress med julematen i tillegg. Om du ønsker å ha en meningsfull jul, så er det mange frivillige organisasjoner som tar i mot hjelp i jula – eller du kan få hjelp selv, sier han.

Speare forteller at han har vært borti mennesker som vegrer seg for å dra i juleselskap, selv om de er inviterte, av frykt for at deres sinnsstemning eller økonomi skal «ødelegge» for resten av familien.

– Ikke bry deg om dyre gaver, at slipset er litt skrukkete eller at du på noen som helst måte «ødelegger». Den største og viktigste julegaven du kan gi familien din, er å komme på julaften. De ønsker å se deg.

Ikke ta nei for et nei

Mange lurer også på hvordan de skal forholde seg til venner eller familie som man vet sliter i jula. Her er også rådet å endre perspektiv.

– Jula skal være kjærlighetens tid, så det er viktig å tenke på våre nærmeste, venner og kolleger på jobben. Om du vet at noen ikke har det bra, inviter dem gjerne til julefeiring hos deg. Terskelen er litt høy for mange, men én ekstra person rundt bordet er bare en berikelse, sier Speare og avslutter med en siste formaning:

– Det er viktig å huske at folk ofte sier nei første gangen du spør. Derfor er det ikke alltid nok å spørre bare én gang.

Lignende artikler

Se alle