Publisert:

Når kreften tar tak

- Jeg kjente en kul i brystet. Og plutselig hadde jeg diagnosen kreft. Jeg mistet helt oversikten, og det jeg trengte aller mest var noen jeg kunne stole på, noen som kunne ivareta meg.

Beate Dalane opplevde det 3250 kvinner opplever hvert år. Hun kjente en kul i brystet og fikk påvist brystkreft. Sykepleieren fra Toten kjente hele verden snøre seg sammen. Hun hadde tusen spørsmål, og lurte aller først på når hun skulle opereres. Da hun kontaktet sykehuset i et forsøk på å få klarhet i sin egen situasjon, men ble hun møtt med «Jeg vet ikke helt …» og «Det går nok bra …».

- Til slutt fikk jeg beskjed om at det var mange helligdager i mai.

"Jeg fikk rett og slett hetta. Verden ble svart hvitt".

Det var en veldig ekkel følelse, forteller Beate Dalane.

- Hvem passer på meg nå?

Beate Dalane er en ressurssterk kvinne som selv jobber i helsevesenet. Hun kan det mest om systemet og har sett det fra innsiden. Men da det var hennes tur til å stå med en diagnose uten en konkret handlingsplan, var det vanskelig å akseptere.

- Jeg følte meg som en bitteliten brikke i et stort spill. Jeg måtte selv skaffe meg oversikten over situasjonen, men det klart jeg ikke. Når du står midt oppe i noe, klarer du ikke ordne opp selv. Jeg trengte desperat en profesjonell samtalepartner som hadde tid til meg.

Har du hørt om Vertikal Helse?

Det var en bekjent av Beate som tipset henne om Vertikal Helse. Selv om Beate ikke var hadde helseforsikring hos Vertikal Helse da hun ble syk, kunne hun ta i bruk Vertikal Formidling.

Vertikal Formidling er en rådgivningstjeneste som er åpen for alle. Da Beate Dalane kontaktet Vertikal Helse, fikk hun sin egen medisinske rådgiver og henvisning til en «Second opinion» hos en kreftspesialist.

- Jeg ble tatt på alvor med en eneste gang. En sykepleier ringte meg, og hun ble min kontaktperson som fulgte meg hele veien videre. Hun kunne berolige meg i forhold til alt jeg lurte på, og hun kunne til enhver tid rådføre seg med en lege. Det kjentes trygt, forteller Beate Dalane.

Vertikal Helse Beate Vertikal Helse Beate

Blir jeg operert av den beste?

Når vi blir syke, ønsker vi hjelp fort – og vi ønsker selvfølgelig den beste hjelpen som er å oppdrive.

- Jeg vet at det er forskjell på kirurger, og jeg vet at det er forskjell fra sykehus til sykehus hvordan de strålebehandler, sier sykepleieren som sto midt i en livskrise.

- Noe inne i meg sa at jeg måtte behandles på Ullevål, men rådgiveren min fra Vertikal Helse fortalte meg at kirurgene på Hamar sykehus, som er mitt lokale sykehus, var eksperter på nettopp brystkreft. Kunnskapen rådgiveren min hadde om alt som lå foran meg, gjorde at jeg var mye bedre forberedt i forhold til deg som skulle skje, forteller Beate Dalane.

Til alle kvinner

Beate Dalane ble operert på Hamar sykehus. Det ble ikke funnet spredning, og hun er nå friskmeldt og tilbake i jobb. Hun håper at hun aldri trenger å oppleve dette igjen.

- Men skulle det skje, går jeg for en privat løsning med en gang. Alt i det offentlige er tungvint. Jeg ble operert av én lege, kontrollert av én annen og strålet av en tredje, konkluderer Dalane og gjentar at det var rådgiveren hos Vertikal Helse som hjalp henne gjennom den offentlige mølla.

- Jeg kjenner helsevesenet på godt og vondt, og vet at systemet kan føre til at det glipper. Min opplevelse er at det skjer ikke når du først er fulgt opp og ivaretatt av Vertikal Helse.