Tipset fra kollegaen ga Tina håpet tilbake: -Har gitt meg flere år og gode dager

I 2019 fikk Tina Schau (62) den tøffe beskjeden om at hun har kreft med spredning. Tre år senere er hun takknemlig for gode dager med familie og venner, og går 1 mil på tur med hunden sin hver dag. Det takker hun helseforsikringen for.

Norge har et av verdens beste offentlige helsevesen. Men kapasiteten er begrenset, samtidig som behovet stadig øker. Derfor prioriteres behandling strengt etter behov og ressurser, forventet levetid og alder – en økonomisk prioritering. Men det finnes alternativer, når det offentlige helsevesenet ikke har mer å tilby. Det har Tina fått erfare.

Papirarbeid før livets slutt

– Jeg fikk påvist kreft i 2019, og fikk både medisiner og operasjon gjennom offentlig helsevesen. Et år senere ble jeg erklært midlertidig kreftfri. Kreften ville komme tilbake, men ingen visste når. Jeg fikk time hos sosionom for å gjøre papirarbeid før livets slutt, og ble sendt hjem med beskjed om å komme til kontroll hver sjette måned. Så kom pandemien, og verden stengte ned. Jeg var alene og redd, forteller Tina.

Det var da en kollega minnet henne om helseforsikringen på jobben. Kunne det være en idé å sjekke om det var hjelp å få der?

Nytt håp og medisiner

– Jeg har alltid trodd at helsevesenet ville ta vare på meg hvis jeg ble syk, og har aldri ofret helseforsikringen jeg hadde via jobben en tanke. Nå ga denne forsikringen meg nytt håp, sier hun. For etter at hun kontaktet If, skjedde ting fort:

– Jeg ble sett og hørt, og fikk tett oppfølging. Doktor Marius Normann på Kreftklinikken, som Vertikal Helse samarbeider med, fikk laget en DNA-profil av svulsten min. Han satt opp et forslag til livsforlengende behandling, spesielt tilpasset meg. Men jeg fikk avslag på medisinen i offentlig helsevesen, selv etter at et ekspertforum bekreftet at behandlingen sannsynligvis ville virke. Da besluttet If raskt at de ville betale for den, og sikret at jeg fikk medisinene allerede fem dager etter. Jeg kunne ikke tro det!

Tina hadde tett dialog med faste kontaktpersoner hos Vertikal Helse og på Kreftklinikken, så hun ikke var alene med stress og bekymringer. Medisinene gjorde henne raskt bedre uten bivirkninger. Etter kort tid ble hun erklært frisk, og begynte å jobbe igjen. I ett år og syv måneder var hun symptomfri, før kreften kom tilbake.

kvinne sitter i sofa
Midt i kaoset var hjemmet en trygg oase. Foto: If

Ville ikke selge huset

– Via offentlig helsevesen fikk jeg nå både flere runder med behandling, og muligheten til å være med i et forsøk. Men etter tøffe bivirkninger og liten effekt, ble jeg i august 2022 nok en gang sendt hjem med beskjed om at det ikke var mer å gjøre, forteller Tina. Allerede i bilen på vei hjem ringte hun Normann ved Kreftklinikken for å gi beskjed.

– Normann ville ikke gi opp. Han kjente til nye medisiner som kunne være aktuelle. De var godkjent i EU, men ikke i Norge for min type kreft. Medisinene var dyre, men hadde gitt lovende resultater for andre som meg. Han sendte forslaget til Vertikal Helse, som svarte raskt: Nok en gang godkjente de støtte til videre behandling. Jeg følte at jeg hadde vunnet i Lotto, og allerede etter én måned følte jeg meg mye bedre!

Uten helseforsikring hadde ikke Tina hatt mulighet til å betale for behandlingen. På et tidspunkt var sønnen hennes innstilt på å prøve alt for å få henne frisk: Selge leiligheten, opprette Spleis for å samle inn penger, og sende henne til behandling i utlandet. – Midt i kaos og sykdom trengte jeg tryggheten i hjemmet mitt, var redd for å bruke penger på falske forhåpninger, og ønsket å tilbringe tiden jeg hadde igjen med familie og venner – ikke alene i et fremmed land. Uten forsikring hadde jeg gitt opp, sier Tina.

mannlig lege i hvit frakk
Marius Normann. Foto: Kreftklinikken

Fyller hull i offentlig helsevesen

- Helseforsikring og privat helsevesen er ikke et alternativ til offentlig helsevesen, men et supplement. Norge har et av verdens beste offentlige helsevesen, men har begrenset kapasitet – og må prioritere deretter. Det er i slike situasjoner noen hull oppstår, som vi kan fylle, påpeker Kristine Sandvik, leder for personforsikringer i If.

Hun støttes av onkolog og medisinsk ansvarlig ved Kreftklinikken, Marius Normann.

- Vi er ingen konkurrent til offentlig helsevesen, som jeg har stor respekt for. Vår rolle er å bistå med informasjon, rådgivning, medisiner og behandling, der det ikke er tilgjengelig i offentlig helsevesen. Den største forskjellen er at vi kan bruke mer tid i direkte dialog med pasient og pårørende, at vi kan gi medisiner og behandling det offentlige helsevesenet ikke kan prioritere, og at vi kan ta i bruk medisiner forskningen har påvist god effekt av i et par år før offentlig helsevesen kan innføre de samme, forklarer Marius Normann.


kvinne lufter hund ved sjøen
Tina går lange turer med hunden hver dag, og nyter livet her og nå. Foto: If

Mangler midler, ikke vilje

Tina Schau bebreider ikke det offentlige helsevesenet, der hun har møtt mange gode, omsorgsfulle mennesker.

– Det offentlige helsevesenet mangler ikke vilje, men midler. Pakkeforløpene er effektive samlebånd som sparer tid og penger, men de skaper ikke trygghet og støtte underveis – og fanger ikke opp oss som faller utenfor. Det er godt å vite at håpet ikke er ute, selv om det offentlige ikke har mer å tilby. At det finnes leger og sykepleiere som leter etter den siste behandlingen, den som er best for akkurat deg, uten å tenke på hva som er standard og hva det koster. Og at noen er villige til å betale for behandling det offentlige har gitt avslag på. For meg har helseforsikring og privat helsevesen vært gull verdt, påpeker Tina.

Nyter livet her og nå

Samtidig er hun opptatt av at dette ikke er en solskinnshistorie med en lykkelig slutt. Helseforsikringen har ikke reddet livet hennes.

– Uten helseforsikring gjennom jobben hadde jeg ikke hatt råd til denne behandlingen, som har gitt meg flere år og gode dager. Jeg kan ikke bli frisk. Men jeg ser ikke syk ut, og jeg føler meg ikke syk. Jeg venter ikke på å dø. Jeg nyter livet her og nå, og er takknemlig for den ekstra tiden helseforsikringen har gitt meg, sier hun.

Ønsker du å lese flere slike artikler? 
Vi sender ut vårt nyhetsbrev tre til fire ganger i året, med eksempler på helseforsikringen i bruk, informasjon om våre tjenester, og gode råd om hvordan du kan forebygge sykdom og skader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev