Publisert:

Hvor farlig kan flåttbitt være?

Skogflått finnes langs kysten fra Vest-Agder til Vestfold. De aller fleste flåttbitt er helt ufarlige og krever ingen behandling.

Det fins noen enkle tips for å unngå å få flåttbitt. Det er lurt å unngå bar hud i skog og mark, dekk til ankler og unngå singlet. Gå på stier istedenfor i kratt og høyt gress. Bruker du myggmidler er det vanskeligere for flåtten å feste seg. På kvelden er det lurt å inspisere huden og gjerne dusje så flått som ikke har festet seg, skylles bort.

Har du fått et flåttbitt, anbefales det å fjerne flåtten så raskt som mulig. Fjerner du den innen 48 timer, er sannsynligheten for å bli smittet av noen sykdom svært liten. Det beste er å dra flåtten rett ut med neglene eller en pinsett. Det anbefales ikke å rotere den rundt eller smøre på fettstoffer som vaselin eller liknende, dette kan forsinke fjerningen av flåtten.

Husk å sjekke barna godt.

vertikal-helse-flått-bitt vertikal-helse-flått-bitt

Borrelia

Ved 2 av 100 flåttbitt smittes personer med en sykdom som kalles Borreliose. Det er da overført en Borrelia-bakterie fra flåtten til personen som er blitt bitt. Det er kun 10-40% av flåtten som har denne bakterien i seg. Er du uheldig og blir smittet, vil du oftest se et rødt utslett rundt bittstedet. Utslettet kan se ut som en rød ring og det kommer til syne 2-30 dager etter at du er blitt bitt. Noen vil også oppleve generell sykdomsfølelse med feber, leddsmerter eller andre hudsymptomer. Når det utvikles et utslett eventuelt med slik symptomer i tillegg, kalles dette erythema migrans. Denne tilstanden skal behandles med antibiotika. Flåttbitt uten tegn til utslett er helt ufarlig og skal ikke behandles.

I under 5% vil slike symptomer utvikle seg videre til alvorlig sykdom, og bakterien kan da angripe sentralnervesystemet og muskel/skjelettapparatet. Dersom man er veldig uheldig, kan man få hjernebetennelse – dette fins det vaksine mot. Den kalles TBE-vaksine og anbefales alle som oppholder seg i områder med mye flått. I 2017 var det anbefalt vaksiner til folk som ferdes mye i skog og mark i Vest Agder, Aust Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud samt Østfold, Møre-og Romsdal og Sør-Trønderlag.

Husk at 98% av flåttbitt er helt ufarlige og ikke krever noen form for behandling!

God sommer og kos deg i naturen!

Lignende artikler

Se alle