Publisert:

Magesmertene dine kan være gallestein

Gallesteiner kan variere fra noen millimeter til et par centimeter, og består hovedsakelig av kolesterol. Likevel er det ikke størrelsen på steinene som er avgjørende for om du trenger behandling. Det trenger du først når en stein havner på feil sted.

Gallestein er en ganske vanlig plage. Omtrent hver femte kvinne og hver tiende mann blir rammet, og hyppigheten øker med alderen. To av tre får ingen symptomer, mens en av tre opplever plager som kan være både ubehagelige og smertefulle - og som krever at du raskt oppsøker lege.

Du er utsatt for gallestein hvis du:

  • Har andre i familien som har det
  • Er gravid (den gode nyheten er at steinene vanligvis forsvinner etter svangerskapet)
  • Er overvektig
  • Har slanket deg mye på kort tid
  • Er diabetiker

Symptomer på gallestein

Når en stein setter seg fast i utløpet av galleblæren oppstår akutte magesmerter, gjerne like under høyre ribbein. Du har kanskje fått vondt rett etter en tyngre middag, eller en gang i blant om natten? Da kan du ha hatt et gallesteinsanfall. Mange opplever at smertene stråler ut til ryggen og videre til høyre skulder. Det er også vanlig å føle seg kvalm og kaste opp. Hvis smertene varer i mer enn 5-6 timer og du får feber og nedsatt allmenntilstand, kan du ha fått galleblærebetennelse. Da må lege kontaktes.

Det er viktig at betennelsen ikke får tid til å utvikle seg ytterligere da det i noen tilfeller kan føre til gulsott. Typiske symptomer er at huden og det hvite i øynene blir gult, samtidig som urinen blir mørk og avføringen lys. Skjer dette må du oppsøke lege straks.

Behandling av gallestein

Ved gallesteinsanfall vil du vanligvis få betennelsesdempende medisin. Hvis du har fått galleblærebetennelse må du som regel på sykehus og ta ultralyd og CT-scanning. Dette behandles med antibiotika. Ved gulsott blir du akuttinnlagt på sykehus og får en magekikkhullsundersøkelse. Også gulsott behandles med antibiotika.

Det hender at galleblæren må fjernes. Dette blir noen ganger gjort med vanlig operasjon, men som regel brukes det kikkhullskirurgi. Da er man som oftest på bena igjen i løpet av noen timer, og rekonvalesensen er kort. Gallestein kan også fjernes med endoskop som føres inn gjennom munnen. I visse tilfeller kan steinknusing ved hjelp av ultralyd være aktuelt.

Uten galleblæren vil produksjonen av galle fortsette siden dette skjer i leveren, men istedenfor å bli skilt ut ved måltider vil det foregå hele tiden. Det kan noen ganger gi diaré over en liten periode. Prognosen til de som er operert er likevel svært god - vi klarer oss godt uten galleblæren. Faktisk risikerer du å få flere og mer alvorlige komplikasjoner ved gjentakende gallesteinsplager.

Mange som har fjernet galleblæren sier de foretrekker flere små måltider fremfor få store. Det kan kanskje også være noe å tenke på hvis du fremdeles har galleblæren i behold? Et sunt og variert kosthold uten store og fettrike måltider kombinert med en aktiv livsstil er ikke en garanti for å unngå gallestein, men det skal ofte ikke mer til for å unngå anfall.

Har du gallestein?

Mistenker du at du lider av gallestein, men har ikke fått en diagnose? Vertikal Helse kan hjelpe deg med utredning, og samtidig finne det behandlingstilbudet som passer best for deg.

Hvis tilstanden din ikke er akutt, kan ventetiden på spesialister være på flere måneder.

Har du allerede helseforsikring hos Vertikal Helse kan vi hjelpe deg med å få bestilt undersøkelsen når du har henvisning fra fastlegen din. Du er garantert spesialistvurdering innen garantitiden oppgitt i din forsikringsavtale.

Hvis du ikke har helseforsikring kan vi hjelpe deg med medisinske råd, fritt sykehusvalg eller behandling hos en privat klinikk. Du kan lese mer om dette under Helseformidling.

Jeg har helseforsikring